Nieuws

Kees van de Grint uit Deil kan het weten: Max Verstappen wordt heel groot in F1

Kees van de Grint uit Deil kan het weten: Max Verstappen wordt heel groot in F1
Als bandenexpert Kees van de Grint uit Deil zijn werk niet goed had gedaan, dan had Max Verstappen misschien wel nooit gedebuteerd in de Formule 1.
DEIL - Als bandenexpert Kees van de Grint uit Deil zijn werk niet goed had gedaan, dan had Max Verstappen misschien wel nooit gedebuteerd in de Formule 1.
De bandenman leverde altijd de bandjes voor de karts van de snelle Limburger. Verstappen won zo'n beetje alle kampioenschappen die er maar te winnen zijn in de karting en maakt nu furore in de top van de autosport. Zondag staat hij Down Under in Melbourne aan de start van de eerste Formule 1-race in zijn bliksem-carrière. En hij zou in zijn debuutjaar zomaar eens een race kunnen winnen.
Dat zegt Kees van de Grint. Hij is een gerespecteerd gezicht in de pitstraat in de Formule 1. De bandenexpert uit Deil was de belangrijkste man achter de grootste successen van zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher. In zijn Ferrari won de Duitser vier keer het wereldkampioenschap Formule 1, met het rubber dat Van de Grint hem adviseerde en leverde namens Bridgestone. Na zijn carrière in de Formule 1 verzorgde van de Grint altijd de banden voor de karts van Max Verstappen.
Van de Grint was persoonlijk adviseur van Schumacher namens Bridgestone

Blokkendoos

Max Verstappen, de zoon van oud-coureur Jos, begint deze dagen een bijzonder hoofdstuk in zijn jonge leven. Een rijbewijs heeft hij nog niet, maar dit weekend debuteert de getalenteerde Max op 17 jarige leeftijd als jongste coureur ooit in de Formule 1. En daarmee is de snelle Nederlander 'hot stuff' in de koningsklasse van de autosport. Van de Grint zag Verstappen van kleins af aan opgroeien. 'Jos Verstappen kwam regelmatig bij mij thuis langs, met in zijn kielzog de kleine Max. Samen met mijn zoontje speelde hij dan met de blokkendoos in mijn kamer', vertelt de Deilenaar. Ruim een jaar geleden kwam van de Grint overigens zelf in het nieuws; zijn indrukwekkende auto- en brommerverzameling plus zijn archief ging in vlammen op.
Nadat Jos Verstappen stopte als Formule 1-coureur, verscheen hij in 2009 weer in de pitstraat van de Formule 1. Terwijl Max elders aan het karten was, haalde Jos alvast zijn contacten weer aan voor een eventueel debuut van zijn zoon Max.
Barcelona 2009, Jos belt met zoon Max terwijl hij contacten aanhaalt in de F1
Nu, zes jaar later, vliegt hij de hele wereld over met zijn snelle zoon. In augustus maakten ze nog een snelle pitstop in Gelderland.
Toch heeft de jonge Limburger zijn debuut in de F1 niet te danken aan zijn vaders contacten. Vooral op puur racetalent behaalde Max de koningsklasse van de autosport, zegt Van de Grint. 'Max is gewoon heel goed, hij heeft tot nu toe alle verwachtingen waar gemaakt, zowel in de karting als in de Formule 3. Hij heeft een enorme toekomst in de F1.' Volgens Van de Grint kan Verstappen hoge ogen gooien met de auto van Scuderia Torro Rosso, het zusterteam van Red Bull Racing dat vier keer het WK won met Sebastian Vettel. 'Je bent in de Formule 1 enorm afhankelijk van de auto. Ik denk dat hij met de Torro Rosso een hele goede auto heeft en hij heeft zeker ook een goede teambaas die hem veel verder kan brengen.'
Max en Jos verkennen circuit tijdens testweek, Barcelona 2015. Bron: Scuderia Torro Rosso
'Het zwarte goud' worden de banden genoemd. Foto: 2008, Barcelona

Het Wilhelmus in de pitstraat?

Volgens Van de Grint heeft supertalent Max de juiste kwaliteiten om het Wilhelmus te doen laten klinken op het Formule 1-podium. 'Met een beetje geluk zou hij zelfs een race kunnen winnen. Ik ben ervan overtuigd dat als de kans zich voordoet, hij voorin meedraait. Zijn grote voorganger Vettel is het wel gelukt, in de juiste omstandigheden moet je dan toeslaan.' Van de Grint refereert aan de Grand Prix van Monza in 2008. Sebastian Vettel won die race in een Torro Rosso nadat regen de pikorde flink om gooide.
Voorlopig zal Max eerst vooral ervaring moeten opdoen, overwinningen moeten niet direct het doel zijn, meent Van de Grint. 'Het is geweldig dat we nu een Nederlandse rijder hebben waar niet alleen de verwachtingen hoog zijn, maar die de verwachtingen ook waar kan gaan maken. Het is geweldig dat we een kanshebber hebben als we straks de races kunnen gaan kijken', aldus Van de Grint.
De lampen boven het rechte stuk in Melbourne doven zondagochtend om 06.00 uur Nederlandse tijd, dan mag Max laten zien waar hij toe in staat is. Hij zette in de kwalificaties de 12e tijd neer. Zijn start was indrukwekkend; hij stond even derde. Door een fout in de tweede ronde, in de vijfde bocht, zakte hij weg.
Gaaf zeg, Max even naar P3 in de kwalificatie van de #F1 GP in #Melbourne nu P4. Hij gaat door naar Q2. #AusGP #Ves pic.twitter.com/GlgN8hCLWj
— Arjan Hoefakker (@Hoefakker)