Nieuws

World Kidney Day: nierziekten zijn sluipmoordenaars

World Kidney Day: nierziekten zijn sluipmoordenaars
In onder meer het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem en het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn wordt vandaag extra aandacht gegeven aan nierziekten en het voorkomen ervan.
ARNHEM - In onder meer het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem en het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn wordt vandaag extra aandacht gegeven aan nierziekten en het voorkomen ervan.
In de ontvangsthallen zijn daarvoor informatiestands ingericht.
De Nierpatienten Vereniging Solidair staat daar met vrijwilligers. Harry Zomer is de voorzitter en kreeg een jaar of tien geleden te horen dat zijn nieren niet goed werkten. 'Het is een sluipmoordenaar. Je hebt twee nieren, en je merkt niet dat er wat aan de hand is, totdat je onder de 50 procent nierfunctie komt. Dan krijg je vaak vage klachten als vermoeidheid, jeuk of hoofdpijn. In mijn tijd waren artsen niet heel erg scherp op mogelijke nierziekten. Tegen mij werd gezegd dat ik maar wat moest afvallen. Maar ondertussen liep ik met slechte nieren rond.'

Houd enkele regels in acht

Daarom wil de Nierpatienten Vereniging Solidair vandaag de aandacht op nierziekten vestigen. Om te voorkomen dat je nierziekten ontwikkelt, moet je een paar regels in je achterhoofd houden, zegt de vereniging:
1. Blijf fit en actief.
2. Laat uw bloedsuikerspiegel controleren.
3. Controleer uw bloeddruk.
4. Eet gezond en houd je gewicht onder controle.
5. Zorg voor een gezonde vochtinname.
6. Niet roken.
7. Ga bewust om met vrij verkrijgbare medicatie.
Verder raadt de vereniging aan om de nierfunctie te laten controleren als er sprake is van de volgende risicofactoren:
1. Diabetes.
2. Te hoge bloeddruk.
3. Overgewicht.
4. Nierziekten in de familie.
5. Afrikaanse, Aziatische of Aboriginal achtergrond.