Nieuws

Nieuw plan voor behoud oorlogerfgoed

ARNHEM - Bij de kanonnen van de John Frostbrug in Arnhem startte woensdagmiddag een nieuw project ter behoud van het oorlogserfgoed.
Het Gelders Erfgoed en het Regionaal Bureau Toerisme willen de al bestaande oorlogsmonumenten in de regio samenvoegen onder een nieuwe stichting.

Samenwerken

Herinneringsplekken als de luisterkeien en de Liberation Route, maar ook belangrijke historische plekken zoals de John Frostbrug moeten meer samen gaan werken onder de nieuwe stichting.
Directeur Marc Wingens van het Gelders Erfgoed wil dat de nieuwe stichting met een 'helikopterview' naar de verschillende monumenten kijkt en 'bepaalde accenten' aanbrengt. De monumenten moeten elkaar versterken en zo meer bevrijdingstoeristen trekken.

Normandië van het noorden

Het gebied rond Arnhem en Nijmegen moet ingericht worden zoals de herinneringscentra van Normandië. Het gebied waar in de Tweede Wereldoorlog de invasie plaatsvond presenteert zich als één toeristische trekpleister.
Bij de presentatie was gedeputeerde Jan Jacob van Dijk aanwezig. De provincie wil eerst alle initiatieven bekijken voor ze uitspreekt wat voor steun ze aan het plan geeft. De gedeputeerde kreeg van de initiatiefnemers een map met de plannen.

Vrijheidsmuseum WO2

De plannen zijn volgens Wingens een vervolg op het mislukken van het Vrijheidsmuseum WO2. Drie musea wilden in Nijmegen een nieuw museum starten dat de volledige geschiedenis van de oorlog en de bevrijding belicht. Dit initiatief kwam uiteindelijk niet van de grond en strandde vorig jaar.