Nieuws

Aalten: kijk uit voor commerciele bedrijven voor WOZ-bezwaren

Aalten: kijk uit voor commerciele bedrijven voor WOZ-bezwaren
De gemeente Aalten waarschuwt voor commerciële bedrijfjes die gratis bezwaar maken bij gemeenten vanwege een te hoge waardebepaling van een woning.
AALTEN - De gemeente Aalten waarschuwt voor commerciële bedrijfjes die gratis bezwaar maken bij gemeenten vanwege een te hoge waardebepaling van een woning.
Volgens de gemeente jagen deze bedrijven de gemeente onnodig hoog op kosten, omdat ze recht hebben op een onkostenvergoeding. De gemeente moet dat betalen omdat dat vastgelegd is in de wet. Gewone burgers hebben geen recht op een onkostenvergoeding. Het geld dat aan commerciële bedrijven wordt betaald, moet uiteindelijk weer bij de burgers via belastingen opgehaald. Het geld dat deze bedrijven declareren is volgens de gemeente kennelijk genoeg om goed van te kunnen bestaan. Bedragen kunnen snel oplopen tot enkele honderden euro's.

"Ik steek mijn hand in het vuur"

Wethouder Ted Kok van de gemeente Aalten: "Wij hebben geen enkel belang om een woning te hoog te waarderen. Wij hebben belang bij een juiste bepaling. En iedere inwoner kan dat gratis doen bij de gemeente. Met goede argumenten is er geen enkel probleem om zaken aan te passen. Ik durf mijn hand ervoor in het vuur te steken dat wij in samenwerking met een inwoner hetzelfde resultaat behalen als een commercieel bedrijf. Zonder extra kosten die uiteindelijk bij de belasting betaler terecht komen." Volgens de wethouder werken veel bedrijven met standaard formulieren die voor iedereen makkelijk in te vullen zijn.

Iedereen kan een handel in bezwaarschriften beginnen

De Vereniging Eigen Huis is genuanceerder. Volgens de belangenvereniging is het inderdaad zo dat bezwaar maken prima door een burger zelf gedaan kan worden, en werken gemeenten in de regel goed mee. Maar wordt het complex, dan is het verstandig om een deskundige in de arm te nemen. Hans Andre de la Porte: "Je ziet inderdaad steeds meer commerciële activiteiten op dit vlak. Sla maar een lokaal krantje open. Makelaars beginnen er steeds vaker mee, maar ook ik kan morgen gewoon naar de Kamer van Koophandel en een handel in bezwaarschriften beginnen. En daar zit hem de kneep: je moet een goed bureau in de arm nemen. En alleen als je helemaal vastloopt in de papieren molen. Maar ik snap dat het niet makkelijk is te bepalen welke bureaus goed werk leveren, en welke bureaus snel geld willen verdienen en weinig opleveren. Ons advies is om eerst met de gemeente om de tafel te gaan zitten."
Foto: ozb-aanslagformulieren (ANP)