Nieuws

'Veluwe verdient plek op Werelderfgoedlijst'

'Veluwe verdient plek op Werelderfgoedlijst'
De Veluwe moet de status van Werelderfgoed krijgen, dat vinden verschillende natuurorganisaties.
ARNHEM - De Veluwe moet de status van Werelderfgoed krijgen, dat vinden verschillende natuurorganisaties.
Door die bijzondere status moet het gebied weer vakantiebestemming nummer één worden
Onder andere Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Het Geldersch Landschap, en de Gelderse Natuur- en Milieufederatie schreven mee aan het manifest ‘Wild van de Veluwe’ (pdf). Daarin staat hoe de organisaties de komende jaren de Veluwse natuur en het cultuurhistorische erfgoed willen versterken.

Nieuwe vakantieparken

Om de Veluwe weer populair de maken moeten verouderde vakantieparken worden gesloopt en moderne parken worden aangelegd.

Bizons

De Veluwe moet volgens de organisaties wilder en spannender worden. Een gebied waar je dagenlang moeten kunnen dwalen en zelfs verdwalen. Ook moeten er meer wilde herten en zwijnen komen, en ook de Europese bizon moet naar het gebied worden gehaald.

Eeuwenoude historie

Volgens de organisaties verdient De Veluwe een plek op de Werelderfgoedlijst, omdat de Veluwe meer is dan een bijzonder natuurgebied. Het is een gebied met aardkundige en cultuurhistorische plekken, die van internationale betekenis zijn. Op De Veluwe zijn grafheuvels, omvangrijke middeleeuwse ijzerindustrie en vele historische huizen en landgoederen te vinden.
Het manifest is vrijdag aanboden aan de kandidaten voor de Gelderse Provinciale Staten. De organisaties roepen de provincie op om de plannen voor de Veluwe een plek te geven in het nieuwe collegeakkoord.