Nieuws

Achterop bij je vriendje op de motor? Ga zelf rijden!

Achterop bij je vriendje op de motor? Ga zelf rijden!
De verkoop van motoren is afgelopen jaar fors toegenomen.
ARNHEM - De verkoop van motoren is afgelopen jaar fors toegenomen.
Dat blijkt uit cijfers van Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In 2014 werden 10.300 nieuwe motorfietsen verkocht, 12 procent meer dan een jaar eerder. In de 6 voorgaande jaren daalde de verkoop van gemotoriseerde tweewielers.
Motorrijden is weer populair onder jongeren, zegt directeur Patrice Assendelft van motorrijdersvereniging KNMV in Arnhem. 'Ze kopen geen nieuwe motor maar een gebruikte. Motorrijden wordt niet alleen als een goedkoper alternatief dan de auto gezien, de motor is ook praktischer', aldus Assendelft.
Hij zegt: 'Je weet dat je aankomt op je bestemming op het moment dat je er ook wilt aankomen. Met de files in ons land en het openbaar vervoer dat nogal eens problemen heeft, is een motor een zekerheidje.'

1 op de 8 is vrouw

Veruit de meeste motoren worden door mannen gekocht, aldus het CBS. Slechts 1 op de 8 motoreigenaren is een vrouw. Dat kwam in 2014 neer op een totaal van 65.000 vrouwelijke motorbezitters. Assendelft: 'Je ziet een toename van vrouwen die motorrijden. Vroeger zaten ze vooral achterop.'
Verder blijkt uit de statistieken dat zware motoren vooral populair zijn onder 50-plussers. Binnen deze groep bezit ongeveer de helft een motor met meer dan 750 cc. Jongeren tot 25 jaar bezitten minder vaak een zware motor.
Dit komt onder meer door regels voor het motorrijbewijs die sinds 2013 van kracht zijn. Jongeren moeten eerst ervaring opdoen op een lichte motor, voordat ze examen mogen doen voor een zwaardere.
Donderdag begint in Utrecht de Motorbeurs, die geldt als het officieuze begin van het motorseizoen.