Nieuws

Jonkheer zou erg blij zijn met restauratie panden Huis Sevenaer

ZEVENAAR - Het Polderhuis van Landgoed Huis Sevenaer is klaar.
In het gebouw zitten onder andere een restaurant en een winkel waar streekproducten verkocht worden. 'Het meeste komt van ons eigen land', zegt John Holtrust-Westerbeek. Hij is projectleider restauratie. 

Jarenlange strijd

Jonkheer Huub van Nispen van Sevenaer heeft zich jaren ingezet voor zijn macrobiologische landbouwbedrijf, midden in het centrum van Zevenaar. Naast de bekende gebouwen, heeft het landgoed ook heel veel gronden. De jonkheer heeft jarenlang gestreden voor het behoud van die gronden. De gemeente Zevenaar wilde de gronden zelf graag hebben in verband met de bouw van woningen.

Miljoenen geïnvesteerd

Uiteindelijk zijn de verschillende partijen het eens geworden en is het landgoed nu één van de speerpunten van Zevenaar. 'Er worden miljoenen geïnvesteerd om het landgoed te behouden'. Daarbij wordt echt gekeken naar de visie van de jonkheer. 'Hij leefde voor het leven. Hij wilde dat het hele landbouwbedrijf een cirkel van het leven vormde, dat is nu terug te zien. We hebben onze eigen koeien, kweken onze eigen groenten en verkopen dit in de winkel en ons restaurant', zegt Mevrouw van Katwijk. Ze leefde jarenlang samen met de jonkheer en hielp hem met de boerderij. De jonkheer overleed in de zomer van 2012 op 93-jarige leeftijd.
Wethouder Anja van Norel van de gemeente Zevenaar is na al die jaren strijd heel gelukkig met de stadsboerderij. 'Als ik hier loop, krijg ik een heel blij en heel trots gevoel dat dit een stukje Zevenaar is'. De komende tijd wordt een bestemmingsplan opgesteld voor het gebied.
Inmiddels zijn naast Het Polderhuis ook de Veestal en het dak van het Hooge Huys gerestaureerd. Het Koetshuis wordt in de loop van het jaar opgeknapt.

Blij dat panden gerestaureerd worden

Hij zal heel blij zijn dat de gebouwen gerestaureerd worden en dat de tuinderij is opgepakt. Maar hij zal zijn hart vasthouden voor mogelijke verdere inperking van het landgoed', zegt mevrouw van Katwijk. Er zijn volgens haar bedreigingen als het gaat om de uitbreiding van het wegennet en de mogelijke komst van een Outlet-center. 'We moeten eerst afwachten wat de plannen precies zijn en alert blijven'.
Hoe het verder gaat met het Outletcenter is nog onduidelijk. 'Wij kiezen voor de locatie aan de snelweg, met name ook gezien het landgoed', aldus de wethouder.