Nieuws

Tot 1,5 jaar cel voor wietkwekerij Dodewaard

Tot 1,5 jaar cel voor wietkwekerij Dodewaard
Zes mannen uit Nijmegen zijn door de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot gevangenisstraffen tot anderhalf jaar.
ARNHEM - Zes mannen uit Nijmegen zijn door de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot gevangenisstraffen tot anderhalf jaar.
De mannen, onder wie een vader en zijn twee zonen, komen uit Nijmegen en zijn 28 t/m 59 jaar oud. Ze waren betrokken bij een hennepkwekerij in Dodewaard, die in oktober vorig jaar is opgerold.
Bij die hennepkwekerij aan de Nobelweg in Dodewaard stonden zo'n 22.000 stekjes en ongeveer 280 moederplanten, met een straatwaarde van een miljoen euro.
De rechtbank heeft twee van de Nijmegenaren veroordeeld voor het witwassen van een bedrag van 39.000 euro. Dit bedrag was afkomstig van de hennephandel en dat wisten beide mannen. Het geld lag in een woning, klaar om ingemetseld te worden in een muur. Eén van de zes mannen is ook veroordeeld voor wapenbezit. In de kwekerij in Dodewaard is bij de inval een doorgeladen vuurwapen gevonden.
De rechtbank heeft lagere straffen opgelegd dan geëist door de officier van justitie. Die eiste tot wel drie jaar cel tegen de mannen. Volgens de rechtbank hebben de zes minder lang in de hennepkwekerij gewerkt dan justitie beweerde. De mannen moeten ook het bedrag terugbetalen dat ze met de hennep hebben verdiend. De bedragen varieren van 250 euro tot ruim 65 duizend euro per persoon. In totaal gaat het om 88.605 euro. Justitie had een vordering van een half miljoen euro tegen ze ingediend.