Nieuws

Meisjes zuipen zich vaker in coma: 'tuttebelletjes van 15 komen makkelijk aan alcohol'

Meisjes zuipen zich vaker in coma: 'tuttebelletjes van 15 komen makkelijk aan alcohol'
Je zou het niet verwachten, maar voor het eerst sinds de cijfers van comazuipende kinderen worden bijgehouden, zijn het meer meisjes dan jongens die met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belanden.
ARNHEM - Je zou het niet verwachten, maar voor het eerst sinds de cijfers van comazuipende kinderen worden bijgehouden, zijn het meer meisjes dan jongens die met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belanden.
'Meisjes van 15, tuttebelletjes noem ik ze met enig respect, kunnen gemakkelijk aan alcohol komen. Dat is het probleem', zegt kinderarts Nico van der Lely, die betrokken is bij het Nederlands Signaleringscentrum Kindergeneeskunde (NSCK) waar de cijfers sinds 2007 worden bijgehouden.
Nooit eerder werden zo veel kinderen behandeld voor een alcoholvergiftiging. De jonge comazuipers hebben gemiddeld een bloedalcoholgehalte van 2 promille. Dat zijn naar schatting 6 tot 10 glazen alcohol. De hoogst gemeten alcoholconcentratie is 3,5 promille. 'Levengevaarlijk', zegt Van der Lely. 'Dat is een prommilage waarbij je kan gaan stuipen. Als je toch al spuugt, kan je maaginhoud in je longen komen en dan stik je. Je maakt als arts van alles mee.'

'Ze voelen het niet aankomen'

Volgens de kinderarts voelen jongeren van 13 of 14 niet dat ze dronken worden. 'Als ik mijn kerstborrel heb, dan voel ik het aankomen. Die kinderen hebben dat niet. Hun hersenen zijn gewoon nog niet rijp', legt hij uit. 'Tot ze echt een keer omvallen en dat voelen ze ook weer niet aankomen. Dat is ook het probleem als ze op de fiets zitten. Dan vallen ze met de kop op de stoeprand of ze vallen ergens anders vanaf. Met enig ongeluk vallen ze in het water en dan weten ze niet wat boven of onder is en dan verdrinken ze. Ook daar hebben we voorbeelden van.' Je ziet aan kinderen van die leeftijd ook niet dat ze dronken zijn. 'Wij gaan als Charlie Chaplin lopen, zij lopen gewoon rechtdoor. Je kunt het de portier van het schoolfeest ook niet kwalijk nemen, want die ziet het niet.'

Gelderse jeugd relatief netjes

Gelderse jongeren doen het overigens relatief netjes als het gaat om excessief drinkgedrag. Ze staan niet in de top 3 van problematisch drinkende jongeren onder de 18. Dat blijkt uit een rapport van het NSCK dat maandag werd gepubliceerd. Noord- en Zuid-Holland nemen samen met Noord-Brabant 71 procent van de probleemgevallen voor hun rekening. Landelijk belandden 800 jongeren afgelopen jaar in het ziekenhuis nadat ze zich in coma hadden gedronken. Dat zijn er meer dan in 2013. Toen waren het er net 700.
Foto: ANP