Nieuws

Megabacteriën maken Lichtenvoorde onveilig

LICHTENVOORDE - Reusachtige bacteriën maakten maandag Lichtenvoorde onveilig tijdens een ludieke actie van Milieudefensie.Met zeven megabacteriën van drie bij drie meter op de Markt die licht gaven en onheilspellende geluiden maakten, wilde Milieudefensie aandacht vragen voor de gevaren van antibioticaresistente bacteriën die afkomstig zijn uit de intensieve veehouderij in Gelderland.
Bij de actie waren ook bewoners aanwezig die zich zorgen maken om de aanwezigheid van veehouderijen in hun buurt.

Killerbacteriën

'Nederland telt nu 18 miljoen kippen, 2 miljoen varkens en 1 miljoen koeien. Wij willen vooral dat er meer kleinschalige veehouderijen komen met minder dieren', zegt Hooijer van Milieudefensie. 'De gezondheid van de dieren die samen op stal staan, is heel zwak. Grote hoeveelheden antibiotica zijn nodig om te voorkomen dat de dieren ziek worden en daar komt resistentie voor bacteriën uit voort.'
Resistente bacteriën zijn niet meer te bestrijden met antibiotica en vormen daardoor een serieuze bedreiging voor mens en dier. Hooijer wijst op gezondheidsrisico's. 'Als een varkenshouder besmet raakt met de MRSA-bacterie dan mag hij het ziekenhuis niet in. Ook omwonenden van het bedrijf lopen dan gevaar.'
In Europa sterven jaarlijks 25.000 mensen door antibioticaresistentie. Een infectie door resistente bacteriën is moeilijk te behandelen, omdat het antibioticum de bacteriën niet meer kan doden of remmen in hun groei.

Verkiezingsdebat

De actie met de megabacteriën en een verkiezingsdebat geven bewoners, boeren en politiek beter zicht op de meest urgente problemen die spelen op het platteland. Wie zich zorgen maakt over zijn gezondheid of meer wil weten over de impact van de veehouderij op de volksgezondheid, het milieu en landschap kan deelnemen aan het Provinciale Verkiezingsdebat dat woensdag wordt gehouden in De Radstake in Heelweg. Inwoners van Gelderland, lokale politici, boeren, Stichting Leefbaar Buitengebied Gelderland en Milieudefensie debatteren dan met elkaar over de veehouderij, megastallen en hoe verder te gaan op het platteland. Dit in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart.