Nieuws

'Gelderse klant dupe van ordinaire geldkwestie'

ARNHEM - Vakbond CNV vindt dat klanten en werknemers de dupe zijn van een ordinaire geldkwestie tussen de provincie en Willemsen de Koning (WdK).
De bond maakt zich ernstige zorgen over hoe het nu verder moet. 'Beide partijen moeten hier in een spoedoverleg snel uit zien te komen, om een eind te maken aan deze situatie', zegt CNV-bestuurder Peter de Ridder. 

'Gestopt met betalen'

Vervoerder WdK liet dinsdagmiddag weten alle regiotaxiritten te schrappen in de Achterhoek, Midden-Veluwe, Rivierenland en de Stedendriehoek. Dat gebeurt volgens een woordvoerder van WdK omdat de provincie is gestopt met het betalen van de maandelijkse voorschotten. 

'We betalen wél'

De provincie laat op haar beurt weten geen betalingsachterstand te hebben en dat alle voorschotten zijn overgemaakt. Wel moet WdK volgens een provinciewoordvoerder nog 3,3 miljoen euro betalen naar aanleiding van een gerechtelijke uitspraak op 17 december 2014.

Vervangend vervoer

Inmiddels is door de provincie gestart met het regelen van vervangend vervoer, waarbij de eerste aandacht uitgaat naar rolstoelgebruikers, visueel gehandicapten en vervoer van reizigers van en naar het ziekenhuis. De regiotaxi is bedoeld voor deze mensen, maar ook voor ouderen en mensen die in gebieden wonen waar geen regulier openbaar vervoer rijdt. 

Onzekerheid voor chauffeurs

Voor de chauffeurs van Willemsen de Koning die dinsdagavond massaal terugkeerden naar het hoofdkantoor in Arnhem, is er veel onzekerheid. Want het is nog onduidelijk hoeveel van de 376 chauffeurs zullen worden ontslagen. Veel medewerkers zijn volledig verrast door het besluit om per direct te stoppen met het regiotaxivervoer.