Nieuws

Getroffen 'MKZ-boeren' hebben na 14 jaar nog geen duidelijkheid

Getroffen 'MKZ-boeren' hebben na 14 jaar nog geen duidelijkheid
De boeren uit Kamperveen die in 2001 hun vee verloren door de verplichte MKZ-ruiming, moeten opnieuw wachten voordat ze, na 14 jaar onzekerheid, uitsluitsel krijgen of die ruiming terecht was.
DEN HAAG - De boeren uit Kamperveen die in 2001 hun vee verloren door de verplichte MKZ-ruiming, moeten opnieuw wachten voordat ze, na 14 jaar onzekerheid, uitsluitsel krijgen of die ruiming terecht was.
Het feitenonderzoek door het College van Beroep voor het Bedrijfsleven naar de massaslacht werd donderdag gesloten, een uitspraak kan nu binnen 12 weken volgen. Dat meldt de Stichting Geruimde Bedrijven Kamperveen.

Dertien bedrijven geruimd

De ruiming werd verricht in de tijd dat mond- en klauwzeer heel Nederland in zijn greep hield. Op een bedrijf in het Gelderse Oosterwolde werd vermoedelijk MKZ geconstateerd, waarna niet alleen dat bedrijf maar ook 13 veehouderijen in Kamperveen werden geruimd.
En die ruiming is omstreden; er is nooit daadwerkelijk MKZ-virus aangetoond op het 'besmette' bedrijf. Al enkele dagen nadat er geruimd was, werd bekend dat het virus niet bewezen kon werden uit laboratoriumonderzoek. Maar er werd wel degelijk geruimd.

'Onterecht gedood'

De stichting uit Kamperveen zegt dat er in plaats van een virus op de boerderij in Oosterwolde 'slechts antilichamen' zijn aangetroffen. Er zouden fouten zijn gemaakt in het monsteronderzoek naar deze MKZ-antilichamen. Door die fouten zouden bij de bedrijven in Kamperveen onterecht alle dieren zijn gedood.

Besmetverklaring rammelt

Volgens de veehouders rammelde de besmetverklaring van het Ministerie aan alle kanten. Zo zouden een niet-geldige test zijn gebruikt, zou een vals-positieve uitslag van een rund een rol hebben gespeeld, en zouden uitslagen van schapen en geiten door elkaar zijn gehaald nadat in het lab met de pen de stickercodes waren overschreven.

Eindoordeel

Nu de president van het College het feitenonderzoek heeft gesloten, kan dit alleen nog heropend worden wanneer tijdens het collegeberaad alsnog nieuwe vragen aan het licht komen. De president zou wel hebben gezegd dat het College wil toewerken naar een eindoordeel. Dat zou idealiter binnen 6 weken worden gegeven, maar er wordt al rekening gehouden met een verlenging van nog eens 6 weken.
Zo zou er dan dit voorjaar, 14 jaar na de grootschalige ruimingen, eindelijk duidelijkheid komen voor de getroffen veehouders: had het Ministerie genoeg gronden om destijds alle dieren te doden of was het een onrechtmatige daad van de overheid? In dat laatste geval kunnen de boeren een claim indienen.