Nieuws

Lichtzuilen Nijmegen volgeplakt met foto's

NIJMEGEN - Voorbijgangers in Nijmegen kunnen twee weken lang kijken naar foto's van fotograaf Jaap Scheeren.
De oud-Nijmegenaar fotografeerde twee maanden lang in Nijmegen en het resultaat is 91 foto's die nu te zien zijn op straat in lichtzuilen. Deze zogeheten MUPI's staan verspreid door de hele stad.
Eerder was het werk van Scheeren al te zien in het Valkhofmuseum in Nijmegen. Zijn foto's zijn soms wonderlijk en surrealistisch.
De tentoonstelling is in opdracht van het Besiendershuis. Dit huis stimuleert in opdracht van de gemeente Nijmegen een open en creatief netwerk en verbindt cultuur, kennis, kunst en ondernemerschap. #ditisnijmegen is als kado aan de stad, letterlijk en figuurlijk zichtbaar voor iedereen in Nijmegen.

Slapende onderwereld

Zelf zegt Scheeren op zijn website: 'De wereld wordt niet geregeerd door orde, noch door logica. Ik toon de slapende onderwereld onder de lak van de alledaagse realiteit. Ik doorloop de stad, de kranten van de dag, maak notities van ongebruikelijke feiten, belachelijke, vreemde prestaties en onthutsende ontdekkingen die zich schijnbaar onopgemerkt in de gedrukte kolommen bevinden. Vervolgens bouw ik vanuit deze achtergrond een, meestal fotografisch, beeld op. Maar soms loop ik tegen deze eigenaardigheden aan en kan ik het gewoon meteen fotograferen. Ik vertel verschillende verhalen tegelijk, maar elk verhaal is gerelateerd aan de ander, omdat het gerelateerd is aan mij. In mijn werk onderzoek ik de link tussen realiteit en betrouwbaarheid in de fotografie, vaak met een focus op de vreemde relatie tussen mooie omgevingen en hun bewoners. Ik zoek naar een waarschijnlijk gemaakte wereld, een wereld die ik aan kan passen naar mijn eigen voorstelling ervan.'