Nieuws

Auschwitz-overlevende uit Ochten: het gebeurt nog steeds

Auschwitz-overlevende uit Ochten: het gebeurt nog steeds
Hij beschikte toevallig over de juiste ingrediënten om het werkkamp Monowitz bij Auschwitz te overleven.
OCHTEN - Hij beschikte toevallig over de juiste ingrediënten om het werkkamp Monowitz bij Auschwitz te overleven.
Verschillende keren ontliep de nu 87-jarige Ernst Verduin uit Ochten de dood. Dinsdag is Verduin terug en aanwezig bij de herdenking van de bevrijding van Auschwitz.

Verduin is één van de tientallen Nederlandse overlevenden

Verduin is naar eigen zeggen nog een van de tientallen Nederlandse overlevenden uit Auschwitz. Omdat de bevrijding 70 jaar geleden is, komen er tal van hoogwaardigheidsbekleders. Er worden staatshoofden, regeringsleiders en ministers uit tientallen landen verwacht.

Herdenking is live te volgen

Auschwitz benadrukt dat de herdenking een evenement is dat dit jaar om de overlevenden draait. Het is waarschijnlijk het laatste ronde jaar waarbij overlevenden aanwezig kunnen zijn. De herdenking start om dinsdag om 15.30 uur en u kunt hieronder via de livestream meekijken:

'Weliswaar kleiner, maar het gebeurt nog steeds'

Verduin: 'Als getuige ga ik terug, om de wereld te laten zien dat dit nooit meer mag gebeuren, ook al gebeurt het nog steeds. Weliswaar op een andere manier en in kleinere aantallen, maar het gebeurt. Ik hoef alleen Parijs en Brussel maar te noemen', zegt Verduin, die zich nog geen idee heeft gevormd over de hernieuwde confrontatie straks in Auschwitz.

'Het was niet zo bijzonder'

Hij bagatelliseert zijn meest vreselijke levenservaring door alsmaar zijn schouders op te halen. 'Ach, het was allemaal niet zo bijzonder hoe ik het heb overleefd. Ik was uitgesorteerd voor de gaskamergroep, maar ben kalmpjes overgelopen naar de werkgroep. In Kamp Vught was ik toch al gewend te doen wat ik wilde', weet Verduin nog. Zo kwam hij in kamp III van Auschwitz terecht.

De dood voor zijn

Overleven is voor hem een recept met verschillende ingrediënten geworden. Bij hem speelde in ieder geval verschillende zaken een grote rol om in Auschwitz de dood voor te zijn. 'Het gaat om intelligentie, leeftijd, durf, herinnering, hulp van andere gevangenen en de juiste keuzes durven te maken', somt hij op.

Geniet van het leven, zolang het er is

Al die zaken heeft hij gebruikt om in de kampjaren van januari 1943 tot en met januari 1945 aan de dood te kunnen ontsnappen. En nog doet hij er luchtig over. De vreselijkste ervaringen hebben volgens Verduin geen invloed gehad op zijn leven na de oorlog. 'Ik heb een goed leven, met heerlijke kinderen en kleinkinderen, een vrouw en sinds haar dood een partner. Zolang er leven is, moet je ervan genieten.'

'Ik ben niet eens besneden!'

Dat leek er even anders uit te gaan zien toen enkele dagen voor de bevrijding de Duisters in Auschwitz nog grote groepen gevangenen ombrachten. Ook Verduin moest daarvoor nog een keer op appel komen. 'Vanaf de berg zagen we in het dorp de Duitsers in gevecht met de Russen. Het was een kwestie van dagen. Omdat mijn ouders niet gelovig waren, beweerde ik geen Jood te zijn. Kijk maar, ik ben niet eens besneden.' Daarna kon Verduin gaan. Drie dagen later werden de gevangenen uit de kampen van Auschwitz bevrijd.

Auschwitz 70 jaar later vanuit de lucht bekeken

De collega's in Engeland van de BBC hebben in het kader van de herdenking dinsdag een bijzondere video online geplaatst. Hierin vliegen ze met een drone boven Auschwitz en dat levert bijzondere beelden op: