Nieuws

Halsbandje voor koeien in Gelderse Poort

DOORNENBURG - Koeien met opvallende halsbanden.
Die zijn de komende drie jaar te zien in de Klompenwaard bij Doornenburg. Staatsbosbeheer doet met de HAS Hogeschool in Den Bosch onderzoek naar de kudde Rode Geuzen. De koeien hebben twee weken geleden de halsbanden om gekregen. Vandaag kijken de onderzoekers of de halsbanden ook echt werken.
Drie van de 24 runderen hebben een halsband om. De halsband zendt een GPS-signaal uit. Daarmee zien de onderzoekers waar in het gebied de dieren rondlopen. De Rode Geuzen worden ingezet om de Klompenwaard te begrazen. Zo groeit het gebied niet dicht. En bijkomend voordeel is dat er bijzondere planten gaan groeien. Staatsbosbeheer wil daarom graag weten waar de koeien komen, en welke planten er vervolgens opkomen.
De kudde in de Klompenwaard in natuurgebied De Gelderse Poort wordt beheerd door Stichting Free Nature. Er lopen ook Konikpaarden in het gebied. De Rode Geuzen zijn in plaats van de Galloway runderen gekomen.
Eerder is ook al onderzoek gedaan naar de kudde Rode Geuzen die vlakbij kasteel Loevestein rondlopen. Een van de opmerkelijke uitkomsten van dat onderzoek was dat de dieren zich niets aantrekken van de riddertoernooien die er worden gehouden. En dat terwijl de toernooien toch veel mensen trekken en voor veel herrie zorgen.
Foto: Free Nature