Nieuws

'Boom van Heijn' wijkt voor bredere A12

'Boom van Heijn' wijkt voor bredere A12
De boom van Heijn gaat over drie weken om.
WOLFHEZE - De boom van Heijn gaat over drie weken om.
Bij de eik langs de A12, hectometerpaal 117,5, werd in 1987 de losprijs voor de ontvoerde supermarkttopman Gerrit Jan Heijn neergelegd. Het ging om 450.000 gulden in bankbiljetten en 1236 diamanten.
Heijn was ontvoerd door de werkloze ingenieur Ferdi E. Die ontsnapte aan de surveillerende politie door het losgeld op de fiets op te halen. Hij reed weg onder de snelweg door, via het tunneltje naar Renkum.

Wolfheze

Dorpsbelang Wolfheze heeft zich ingespannen voor behoud van de boom die moet wijken voor de verbreding van de A12. Rijkswaterstaat heeft daarom beloofd de eik na het vellen neer te leggen in natuurgebied De Reijerscamp.
Samen met Natuurmonumenten, eigenaar van dat terrein, gaat Dorpsbelang daarna bespreken wat ermee moet gebeuren. 'We dachten eerst aan een bankje,' vertelt Martin de Graaff van de club, 'maar we hebben natuurlijk rekening te houden met de gevoelens van de familie Heijn.'

Cassettebandje

Heijn wordt in september 1987 ontvoerd; Ferdi E. stapt voor zijn huis bij hem in de auto. Even later stappen ze over in een gestolen Fiat; de ingenieur rijdt richting Veluwezoom en parkeert in de buurt van Schaarsbergen. In het bos moet Heijn een bandje inspreken.
Na een mislukte ontsnappingspoging dwingt de ontvoerder Gerrit Jan, broer van Albert, met hem via Apeldoorn naar Arnhem te rijden. Later gaan ze naar Doorwerth. Daar schiet E. de topman dood, snijdt een kootje van zijn pink en pakt diens bril. Het graf dekt hij af.

Pink en bril

Later ontvangt de familie Heijn een brief waarin staat dat Heijn ontvoerd is door een bende zware criminelen. Na twee brieven, toezending van de pink en de bril laat de ontvoerder weten dat het losgeld op 27 november betaald moet worden. Anders zal Heijn worden omgebracht.
E. komt aanfietsen vanaf Heelsum en wacht bij het tunneltje dat De Buunderkamp met de Ginkelse Heide verbindt. Het losgeld en de diamanten stopt hij in zijn fietstassen en daarna fietst hij weg. E. blijft onopgemerkt omdat de politie rekent op een bende criminelen met auto's. De buit verstopt de ingenieur verderop.

Tbs

De familie van Heijn hoort verder niets meer. Via de nummers van uitgegeven bankbiljetten komt de politie de ontvoerder op het spoor. Ferdi E. wordt in april 1988 gearresteerd. Uiteindelijk veroordeelt de rechter hem tot 20 jaar cel en tbs. Augustus 2001 komt de moordenaar vrij; met zijn vrouw gaat hij in Ruurlo wonen. De ontvoerder komt daar in 2009 om bij een verkeersongeluk.