Nieuws

West Maas en Waal ontworstelde zich het best aan armoede

West Maas en Waal ontworstelde zich het best aan armoede
LEEUWEN - De gemeente West Maas en Waal is de grootste winnaar van de vooruitgang in Nederland.
BENEDEN - LEEUWEN - De gemeente West Maas en Waal is de grootste winnaar van de vooruitgang in Nederland.
Er is geen streek in Nederland waar de inwoners de afgelopen 80 jaar rijker werden dan hier. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland in vrijdag gepubliceerde historische inkomensgegevens van het CBS.
Het Land van Maas en Waal staat te boek als een van oudsher arme streek en dat blijkt ook uit de ranglijst van rijkste gemeenten uit 1931: 1077 gemeenten telde Nederland toen en het Land van Maas en Waal is op zijn zachtst gezegd oververtegenwoordigd aan de onderkant van die ranglijst. Wamel stond toen op plek 1070, Dreumel op 1073 en Appeltern op plaats 1074.

Leven van 200 gulden per jaar

Mensen moesten hier leven van iets meer dan 200 gulden per volwassene in een heel jaar. Dat was toen ongeveer de helft van het landelijk gemiddelde. In het huidige tijdsbeeld is er van die armoede geen sprake meer. West Maas en Waal, zoals de drie voormalige gemeenten sinds hun onderlinge fusies heten, is een prima middenmoter in Nederland. Van de ruim 400 gemeenten die Nederland telt, staat West Maas en Waal op een 218e plek op de ranglijst van rijkste gemeenten. Op zich niet indrukwekkend, maar dus wel als je de historie in ogenschouw neemt.
Er zijn natuurlijk meer voormalige gemeenten aan de onderkant van de ranglijst van vroeger, maar die zijn allemaal samengegaan met rijkere gemeenten, of zijn nog steeds relatief erg arm. Al betekent armoede tegenwoordig natuurlijk iets heel anders dan in 1931.

Rozendaal ook toen al de rijkste gemeente

Maar hoe duidelijk sommige gemeenten zich aan de armoede wisten te ontworstelen, zo weinig is er veranderd aan de bovenkant. Ook destijds al was Rozendaal de rijkste gemeente van de provincie, met een ruim drie keer zo hoog inkomen per inwoner als het landelijk gemiddelde. Alleen stond Rozendaal toen maar ternauwernood in de top 20, achter zo'n beetje het hele Gooi. Nu is Rozendaal een onbetwiste superrijke gemeente en staat landelijk op de tweede plaats.
De provincie als geheel is vandaag de dag door de bank genomen nog net iets armer dan het landelijk gemiddelde, maar veel scheelt het niet meer. Het gemiddeld inkomen per Gelderlander is tegenwoordig slechts 2 procent lager dan het landelijk gemiddelde en dat was 80 jaar geleden nog 18 procent lager.