Nieuws

Overbetuwe schrikt van commotie: rol vrijwilliger ingeperkt

Overbetuwe schrikt van commotie: rol vrijwilliger ingeperkt
Vrijwilligers in Overbetuwe mogen niet langer zelfstandig gesprekken over zorgvragen voeren bij mensen thuis.
ELST - Vrijwilligers in Overbetuwe mogen niet langer zelfstandig gesprekken over zorgvragen voeren bij mensen thuis.
Door alle commotie over het sociaal wijkteam heeft de gemeente daartoe besloten. Ook mogen ze geen inloopspreekuur meer doen. Dit tot grote teleurstelling van de vrijwilligers.

In opspraak

Overbetuwe kwam in opspraak doordat vrijwilligers keukentafelgesprekken voeren om te bepalen welke zorg hulpvragers nodig hebben. Ouderenbond ANBO, patiëntenorganisaties Ieder(in) en NPCF vonden dit net als Tweede Kamerleden van SP en PvdA onwenselijk.
Toen Overbetuwe duidelijk maakte dat er een onderscheid was tussen een huisbezoek en een keukentafelgesprek werd de verwarring compleet. Vrijwilligers zouden alleen de lichtere zorggesprekken mogen voeren met een huisbezoek en niet keukentafelgesprekken waarin zwaardere zorg aan de orde komt. 

Altijd een professional

Nu heeft de gemeente één lijn getrokken. Als er een hulpvraag is, volgt er een gesprek waarbij altijd een professional aanwezig. Een vrijwilliger kan wel bij dit gesprek aanwezig zijn. Er zal altijd aan de hulpvrager gevraagd worden of het goed is dat de vrijwilliger erbij is.
Vrijwilliger Jannie Degen is al een jaar actief voor het kernteam Herveld/Andelst en is heel erg teleurgesteld in de gemeente. 'Zoals wij het deden waren we als vrijwilliger en professional gelijkwaardig aan elkaar. Dat was voor mij de meerwaarde. Daar haalde ik mijn voldoening uit. Ik ga me nu beraden op mijn rol als vrijwilliger en zal de komende maanden bekijken of ik hetzelfde plezier in het werk houd.'

Maatwerk

ANBO en SP zijn blij met het besluit van de gemeente. Er moet altijd een professional bij een gesprek aanwezig zijn, vinden zij. 'Het is wel van belang dat de gesprekken zorgvuldig gevoerd gaan worden. Dat er ook echt maatwerk komt en dat er goed onderzoek wordt gedaan. De boodschap dat er standaard bijvoorbeeld 25% gekort wordt, is geen maatwerk.'
ANBO wijst erop dat je als hulpvrager ervoor zorgen moet zorgen dat je niet met een kluitje het riet in wordt gestuurd. 'Zoek hulp en ondersteuning bij het voorbereiden van het gesprek. Je mag zelf iemand meenemen of bij de gemeente vragen om een onafhankelijke cliëntondersteuner. En als je het niet met een besluit eens bent, maak altijd bezwaar', aldus woordvoerder Manon Huisman van ANBO.