Nieuws

Tradities en gebruiken in de strijd tegen hoogwater?

Tradities en gebruiken in de strijd tegen hoogwater?
Precies twintig jaar geleden moesten bijna 250.000 inwoners van de Betuwe, de Tieler- en Bommelerwaarden en het Land van Maas en Waal evacueren vanwege hoge waterstanden.
CULEMBORG - Precies twintig jaar geleden moesten bijna 250.000 inwoners van de Betuwe, de Tieler- en Bommelerwaarden en het Land van Maas en Waal evacueren vanwege hoge waterstanden.
De situatie van januari 1995 staat niet op zichzelf. Ook onze voorouders streden tegen het wassende water.
In de vierde aflevering van Een wagen vol verhalen op de radio wordt bekeken wat bewoners langs de grote rivieren in vroeger tijden deden bij hoge waterstanden en overstromingen. Stadsgidsen in Culemborg laten zien welke tradities en gebruiken bestaan die tot doel hadden om droge voeten te houden. De route leidt langs de hoogwaterzolder van theater de Fransche school en langs een boerderij met een extra dijk net buiten de oude binnenstad aan de Lek.

Paardenmest

Ook wordt het verhaal van de paardenmest besproken. De uitwerpselen zijn het meest geschikt om de coupures, openingen in de dijk, volledig mee af te sluiten. Verhalenverteller Eric Borrias vertelt zijn theorie over het ontstaan van dit gebruik.
Sinds een paar weken rijdt Een wagen vol verhalen elke zaterdag op de radio door de provincie op zoek naar de mooiste tradities en gebruiken van Gelderland. Vanaf 30 maart is het programma weer te zien op TV Gelderland. Volg het project op facebook, twitter of via de nieuwsbrief.

Kent u meer gebruiken rondom de strijd tegen het hoogwater? Of heeft u andere tradities en gebruiken, bijvoorbeeld met Carnaval? Vertel het op www.eenwagenvolverhalen.nl.