Nieuws

Samenwerking verenigingen Varsselder succes

VARSSELDER VELHUNTEN - De leefbaarheid in het Achterhoekse Varsselder Veldhunten heeft een forse impuls gekregen door de samenwerking tussen de verenigingen in het dorp.
Door het rijke verenigingsleven zijn er de afgelopen vooral gezinnen met jonge kinderen in het dorp komen wonen. Dat zegt Wim Klompenhouwer, voorzitter van de Vereniging Dorpsbelangen. In 2005 besloten de vereniging in het dorp tot verregaande samenwerking. Zo maken ze tegenwoordig allemaal gebruik van 't Dorpshuus, de voormalige kantine en terreinen van voetbalvereniging GWVV en springen vrijwilligers van de ene verenging bij als de andere een groot evenement heeft.

Over de eigen schaduw heen springen

Volgens de verenigingen is 't Dorpshuus een succes geworden omdat de deelnemende verenigingen een deel van hun eigen identiteit hebben ingeleverd. De voetbalvereniging en de Schutterij hebben geen eigen clubhuis meer maar maken gebruik van een multifunctioneel complex. Volgens Jan Aalders, voorzitter van GWVV, was dat aanvankelijk wel even slikken omdat er veel zelfwerkzaamheid in het clubhuis zat. Maarten Wijkamp, voorzitter van fanfare St. Gregorius vindt dat het onderlinge contact tussen de verenigingen stukken makkelijker is geworden. Hoogtepunt was afgelopen jaar een federatief Schuttersconcours waarbij 1800 vrijwilligersuren werden geschreven.

Scholder an Scholder

De samenwerking tussen de verenigingen in Varsselder Veldhunten is overigens ook bittere noodzaak: door de krimp van de bevolking neemt het aantal vrijwilligers af en wordt het steeds moeilijker om verenigingen draaiende te houden. Ook de KNVB, de grootste sportbond van ons land, heeft in de Achterhoek inmiddels een eigen project: “Scholder an Scholder”. Daarin worden de 72 amateurclubs in de Achterhoek begeleid bij de zoektocht naar een nieuwe toekomst. Het project wordt gesteund door de gemeentes, de regio Achterhoek en De Graafschap.