Nieuws

Kunt u zich niet inhouden? Dit mag al wel afgestoken worden

Kunt u zich niet inhouden? Dit mag al wel afgestoken worden
De vuurwerkregels zijn strenger geworden.
ARNHEM - De vuurwerkregels zijn strenger geworden.
Legaal vuurwerk mag op Oudjaarsdag pas vanaf 18.00 uur worden afgestoken in plaats van vanaf 10.00 uur. Maar voor wie niet zolang wil wachten, zijn er andere - legale - mogelijkheden.

Hele jaar door 'knallen'

Zo mag het zogenoemde categorie 1-vuurwerk het hele jaar verkocht worden, maar ook altijd afgestoken worden. Hieronder vallen bijvoorbeeld sterretjes, knalerwten, Bengaalse lucifers, trektouwtjes en fluiters. Het betreft hier vuurwerk dat zeer weinig gevaar en een te verwaarlozen geluidsniveau oplevert en bestemd is voor gebruik in een besloten ruimte, inclusief vuurwerk dat bestemd is voor gebruik binnenshuis.

Huilfonteinen

Categorie 1-vuurwerk is te koop vanaf 12 jaar. De maximale kruitinhoud van dit vuurwerk is vastgesteld op 7 gram. Zo is er vuurwerk dat vroeger viel in categorie 2 (16+), maar nu onder 12+. Daarbij valt onder meer te denken aan grondbloemen en huilfonteinen.
Overigens zijn de regels voor carbidschieten ook minder streng omdat het niet wordt gezien als echt vuurwerk. Daarom mag dat in veel gemeenten al op Oudjaar vanaf 10.00 uur worden afgestoken.

Boetes

Wie toch al voor 31 december 18.00 uur 'echt' vuurwerk wil afsteken, riskeert een boete van 100 euro. Wie betrapt wordt met illegaal vuurwerk, kan een boete van 340 euro krijgen en in bepaalde gevallen zelfs celstraf.
Vuurwerk afsteken is een echte traditie rond oud en nieuw! Zijn er bij u nog meer gebruiken rond de jaarwisseling? Voeg uw verhaal toe op onze website www.eenwagenvolverhalen.nl