Nieuws

IJsbanen bereiden zich voor op ijspret

OOSTERBEEK/ARNHEM - De koudste nacht van het jaar is een feit.
Dat betekent dat schaatsfans stiekem al hun schaatsen van zolder pakken en beginnen te dromen van een rondje rijden op natuurijs.
IJsvereniging Thialf in Arnhem is op tweede kerstdag begonnen om de natuurijsbaan gereed te maken. De baan op sportpark 't Cranevelt aan de Daam Fockemalaan is onder water gezet. 'Als je een natuurijsbaan hebt moet je elk moment grijpen', zegt Jeanette Vriesen van Thialf in Arnhem. 'Er ligt al een prachtige ijsvloer. Wij gaan maandag schaatsen, maar ik zou het wel even checken op onze website'.
De natuurijsbaan in Oosterbeek gaat waarschijnlijk maandag ook open. IJsmeester Sjon Grobbée: 'We hebben nog een nachtje nodig, maar we hebben goed hoop dat de baan maandag open kan'. De ijsbaan wordt daar aangelegd door water te spuiten over de atletiekbaan Hartestein. Die baan is op dit moment voor driekwart bedekt met ijs. Het is voor hardrijders dus nog onzeker of de baan opengaat. Een apart ijsbaantje voor de kinderen kan vrijwel zeker open.
Niet iedereen is zo optimistisch. Weerman Dennis Wilt van MeteoGroup in Wageningen ziet het somber in voor maandag: 'Ik ben bang van niet, want het wordt een zompige bende overval. Men heeft zich waarschijnlijk verkeken op de minimum temperatuur in de nacht van zondag op maandag. Het is niet anders. Het weer laat zich wat dat betreft niet plannen.'
Toch kun je nog niet overal de ijzers uit het vet halen: in Hulshorst is het nog niet koud genoeg. De ijsbaan is daardoor nu nog een grote plas water. André Hop, ijsmeester van de schaatsbaan daar stuurde de volgende foto's:
Foto boven bericht: de ijsbaan bij Oosterbeek