Nieuws

'Huissense kerststal grootste van NL'

HUISSEN - Bij de feestdagen hoort voor veel mensen een bezoekje aan de kerk.
Vooral de Heilige Martelaren van Gorcum-kerk in Huissen is momenteel erg populair. Daar staat, zo zeggen ze zelf, de grootste kerststal van Nederland.
21 meter breed en bijna 5 meter hoog is de stal. Koster Albert Hendrik is dolblij met de publiekstrekker: 'Het loopt hier ook echt storm. Het klinkt misschien overdreven, maar het ziet hier zwart van de mensen.' Op Tweede Kerstdag is het dringen geblazen voor de mega-kerststal. Niet alleen is de geboorte van Jezus te zien, ook de stad Jeruzalem is nagebouwd. 

Complimenten van het Vaticaan

Ook vorig jaar stond de kerststal in de kerk. Toen stuurde het Vaticaan nog een brief met complimenten, nadat de koster foto's van de stal naar de Paus had gestuurd. Een mooi gebaar na al het harde werk. 'Als koster ben ik erg trots dat we dit elk jaar weer voor elkaar krijgen. Het is een heel werk, maar het loont de moeite', zegt Hendriks trots.
Tijdens de jaarwisseling zullen er geen zondagsdiensten meer worden gehouden in de Heilige Martelaren van Gorcum-kerk. Wegens de afnemende belangstelling opent de kerk alleen nog de deuren voor uitvaarten. Maar mensen die de kerststal nog niet gezien hebbben kunnen opgelucht adem halen, want ook rond de feestdagen blijft de kerk toegankelijk voor bezoekers. Momenteel zijn de bouwers van de kerststal alweer in bespreking voor het volgende jaar, dan moet de kerststal nog 6 meter groter worden.