Nieuws

Failliet Spyker begon ooit met gesleutel in Gorssel

GORSSEL - Het doek is donderdag definitief gevallen voor autofabrikant Spyker.
Het beroemde merk maakte 15 jaar geleden een herstart. De basis daarvoor werd gelegd door Maarten de Bruijn uit Gorssel.
Hij had er drie jaar voor gesleuteld in Gorssel, onder het afdakje van zijn vader. Zijn droom was de beroemde gouden koets uit de jaren '20 nieuw leven in te blazen. In 1999 ging de door De Bruijn in elkaar gesleutelde wagen, de Silvestris, de weg op.
Het merk kreeg het nieuwe leven dat De Bruijn erin blies: Victor Muller zag heil in de plannen van De Bruijn en de autofabrikant ging zich richten op het fabriceren van sportieve sportwagens. Muller zorgde voor het geld, De Bruijn was bekwaam in het technische gedeelte. Hij ontwierp verschillende wagens, tot hij in 2005 uit Spyker stapte en het bedrijf Silvestris oprichtte, naar de naam van het eerste model waar hij jarenlang aan sleutelde.

Jarenlange sores

De droom financieel rendabel maken bleek lastig. De laatste jaren ging het bergafwaarts met Spyker. Het bedrijf ging al van de beurs, nadat het jarenlange financiële problemen had. Medeoprichter Victor Muller is nog steeds betrokken bij het bedrijf en was donderdag tegen de NOS strijdvaardig: 'Geen van de ambities die wij hadden toen wij Spyker vijftien jaar geleden oprichtten, zijn door de gebeurtenissen van vandaag verdwenen.' Spyker wil verder als fabrikant van elektrische auto's.

Bekijk hieronder de reportage uit 1999 in het TV Gelderland Nieuws over Spyker.