Nieuws

Meer melkkoeien geslacht door lage melkprijs

Meer melkkoeien geslacht door lage melkprijs
Melkveehouders stoten koeien die op de nominatie staan voor de slacht vervroegd af in verband met de lage melkprijzen van dit moment.
BRUMMEN - Melkveehouders stoten koeien die op de nominatie staan voor de slacht vervroegd af in verband met de lage melkprijzen van dit moment.
Dat zegt Dirk-Jan Schoonman, de Brummense voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond. De Rijksdienst van Ondernemend Nederland maakte bekend dat er vorige week ruim 15.000 koeien werden afgestoten, terwijl dat aantal normaal gesproken rond de 10.000 melkkoeien ligt.

Melkquotum

Volgens Schoonman is een en ander een logisch gevolg van veranderingen die staan te wachten in de melkveesector. In april 2015 verdwijnt het melkquotum. Veel boeren hebben hier al op geanticipeerd door de veestapel uit te breiden met het idee om onbeperkt melk te kunnen leveren. Daardoor leveren veel boeren te veel melk voor het nu nog bestaande quotum. De boete hierop is 28 cent per liter. Met een hoge literprijs vinden veel boeren dit tijdelijk wel acceptabel, maar de literprijs is op dit moment slechts 30 cent. Bovenop de boete komen nog de productiekosten, waardoor op dit moment een liter melk voor de boeren geld kost in plaats van oplevert.

Kunstmatig hoog

Een andere reden waarom op dit moment meer koeien worden afgestoten, heeft volgens Schoonman te maken met de mogelijke invoer van productierechten vanuit de Europese Unie. De verwachting is dat met het verdwijnen van het melkquotum de productie dusdanig hoog wordt dat hier uiteindelijk paal en perk aan wordt gesteld met een maximaal aantal te houden koeien. Daarbij zouden melkveehouders in ieder geval het recht hebben om het aantal koeien dat ze in 2013 of 2014 hadden, te mogen houden. Dat zou er toe geleid hebben dat het aantal koeien kunstmatig hoog is gehouden. De verwachting is dat de peildatum inmiddels is geweest.