Nieuws

Arnhem krijgt unieke 'trolleybus 2.0'

Arnhem krijgt unieke 'trolleybus 2.0'
Als alles goed gaat rijdt er volgend jaar een unieke trolleybus door Arnhem.
ARNHEM - Als alles goed gaat rijdt er volgend jaar een unieke trolleybus door Arnhem.
Het gaat om een bus van 18 meter die zowel aan de draad als zonder bovenleiding kan rijden. De bus rijdt dan op een batterij en dat is uniek in Europa.  
De trolley wordt gebouwd door het bedrijf EL-KW B.V. in Nijmegen. Het bedrijf is gespecialiseerd in duurzaam vervoer. De trolley is een van de meest betrouwbare vormen van elektrisch vervoer, het is schoon, de bussen produceren geen uitlaatgassen en nagenoeg geen lawaai.

Conferentie

Begin 2014 is een internationale trolleyconferentie gehouden in Arnhem. Toen is breed gediscussieerd over de toekomst van de trolley in Europa en de mogelijkheden om gedeeltelijk bovenleidingloos te gaan rijden. Er komt nu dus een bus van 18 meter die op batterij op volwaardige snelheid kan rijden.

Kansen

'De nu gemaakte afspraken bieden grote kansen', stelt wethouder Mobiliteit Alex Mink. 'De ontwikkeling maakt het mogelijk om een trolleyroute te verlengen waar de bovenleiding eindigt, of kan een extra lus door een wijk of naar een bestemming worden toegevoegd. Daarnaast hoeft er bij wegwerkzaamheden nagenoeg geen alternatief vervoer ingekocht te worden. Het is niet zo verbazingwekkend dat andere steden, waaronder Amsterdam, maar zeker ook veel steden en vervoersbedrijven in Europa, grote interesse tonen. Arnhem maakt haar faam als trolley- en elektriciteitsstad waar. Het zal in de toekomst extra werkgelegenheid opleveren EL-KW zal de trolleybus 2.0 in Arnhem produceren.'

Kosten

De kosten voor het project bedragen ruim 3 miljoen euro, deze worden voor een groot deel door het bedrijfsleven gedragen. De gemeente Arnhem, de Stadsregio Arnhem Nijmegen en Hermes/Connexxion dragen voor een deel bij in de ontwikkelingskosten. Het prototype trolleybus 2.0 gaat eind 2015 zijn eerste kilometers maken in Arnhem.