Nieuws

Worden Malburgen en Klarendal de nieuwe getto's?

ARNHEM - Als het aan minister Stef Blok ligt, worden woningbouwcorporaties fors beperkt in wat ze nog wel en niet mogen.
Duidelijk is dat ze zich met hun kerntaak moeten gaan bezighouden: het verhuren van sociale woningen.
De nieuwe Woonwet is het gevolg van de parlementaire enquêtecommissie die eerder dit jaar al concludeerde dat door falend toezicht corporaties te grote risico's namen en grote verliezen leden die vervolgens weer opgehoest moesten worden door de huurders.

Goeden lijden onder de slechten

Woningbouwcorporatie Volkshuisvesting in Arnhem vindt dat de goeden nu moeten lijden onder de slechten. Volkshuisvesting investeerde miljoenen in de Arnhemse achterstandswijken Malburgen en Klarendal. Zo werden in Klarendal tientallen panden opgekocht, verbouwd en verhuurd. Het oude postkantoor van het station bijvoorbeeld is herbouwd in Klarendal. Er zit nu een restaurant in. Ook realiseerde Volkshuisvesting een hotel in de wijk. 'Het heeft Klarendal gered. Vóór de grootschalige renovatie was de criminaliteit hoog, voelden mensen zich onveilig en wilden veel bewoners graag vertrekken. Dat is nu verleden tijd', aldus directeur Gerrit Breeman van Volkshuisvesting.

Geen geld

Breeman heeft zich er inmiddels bij neergelegd dat grote projecten als in Klarendal definitief tot het verleden behoren. 'Het is nu de vraag wie verpauperde panden of wijken gaat aanpakken. Minister Blok vindt dat gebouwen die voor maatschappelijke doeleinden worden gebruikt, door gemeenten moeten worden aangepakt. Maar die hebben helemaal geen geld.' Hij verwacht niet dat marktpartijen geïnteresseerd zijn in achterstandswijken. 'Als je iets wilt in een volkswijk met problemen, moet er vaak geld bij. Marktpartijen willen geld verdienen.'
Breeman hoopt dat Malburgen en Klarendal inmiddels 'sterk' genoeg zijn en zo het nieuwe overheidsbeleid overleven. Aedes, de branchevereniging voor woningbouwcorporaties, heeft de minister gewaarschuwd dat oude stadswijken zullen vervallen tot Parijse banlieues met drugsoverlast, hoge werkloosheid en verpauperde huizen.
De Kamer bepaalde dinsdagavond dat er een onafhankelijke toezichthouder komt voor al het werk van de corporaties.