Nieuws

Rioolinternet in buitengebied Putten voor 2000 euro

PUTTEN - In het buitengebied van Putten wordt een proef gedaan om te kijken of het rendabel is om glasvezel door het drukriool aan te leggen.
Hierdoor moeten kosten bespaard worden.
Volgens bewoners is snel internet noodzakelijk. Als het gaat om bijvoorbeeld zorg, onderwijs en de agrarische sector is snel internet belangrijk om toekomstbestendig te zijn. 'Op dit moment hebben we alleen maar blokjes in beeld als we een film willen kijken. En als we foto's willen uploaden hebben we daar een hele avond voor nodig', zegt bewoner Jan van de Kraats.

Het riool zagen we door

Reggefiber, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de aanleg van glasvezel, is begonnen met de aansluiting van 30 woningen. Glasvezel aanleggen in het buitengebied is duur. 'Omdat het om uitgestrekte gebieden en enorme lengtes gaat, ben je al snel duizenden euro's kwijt voor 1 aansluiting', zegt Janroel Salomons van Reggefiber. Ter vergelijking: in een stad of dorp kost de aanleg 700 euro. 'Nu zagen we de riolering op het eigen terrein doormidden, plaatsen moffen en zetten het deel van de riolering terug. Daarna kunnen we glasvezel door de riolering spuiten'.
(bron: Jelcer)
In het proefgebied zijn 480 adressen. 60 procent van de bewoners heeft ja gezegd. Dat betekent dat 288 adressen worden aangesloten.

2000 euro per aansluiting

Inwoners van Putten zijn erg blij met de proef. Ze hebben jarenlang geprobeerd om geld bij de provincie Gelderland en de gemeente Putten te krijgen, zodat er in het buitengebied glasvezel kan worden aangelegd. 'De overheid geeft nee. Daarom zijn we blij met deze proef', zegt bewoner Jan van de Kraats. Per aansluiting moet er wel 2000 euro betaald worden. 'Dat is echt heel veel, maar als je kijkt naar wat we nu kwijt zijn aan het langzame internet, dan heb je die kosten er wel een keer uit', aldus Van de Kraats.

Gelderland bijna koploper in aantal aansluitingen

In Gelderland kunnen al behoorlijk wat mensen gebruik maken van glasvezel. Volgens Stratix Consulting heeft 48 procent van de huishoudens glasvezel voor de deur liggen. Vooral in Gelderse dorpen in de Achterhoek en op de Veluwe ligt glasvezel. 'Gemeenten daar hebben goed meegewerkt. Ook is er een lobby geweest om mensen zoveel mogelijk te betrekken bij de aanleg', zegt Salomons van Reggefiber.
Op deze kaart kunt u zien hoeveel procent van de huishoudens in uw gemeente aangesloten is.

Breedbandbedrijf

In de Achterhoek wordt op een andere manier geïnvesteerd. Afgelopen vrijdag maakten de provincie Gelderland en 10 Achterhoekse gemeenten bekend, dat ze ruim 60 miljoen willen investeren in snel internet. Ook in de Achterhoek moeten bewoners zelf meebetalen. Hoeveel dat is, wordt pas in februari bekend. 'Het is in ieder geval fors minder dan die 2000 euro', aldus een woordvoerder van de provincie. Volgend jaar zomer wordt begonnen met de aanleg van glasvezel. 'Wel moet 50 procent van de inwoners 'ja' zeggen tegen glasvezel', zegt wethouder Han Boer van de gemeente Berkelland. In 2016 moet het hele buitengebied in de Achterhoek voorzien zijn van glasvezel.