Nieuws

Brandweervrijwilligers: 'de grens is bereikt'

ARNHEM - Ze zijn het ultieme voorbeeld van de participatiesamenleving: brandweervrijwilligers.
Dag en nacht staan ze klaar om hun dorp te beschermen. Maar het wordt steeds lastiger om die vrijwilligers gemotiveerd te houden. Door nieuwe bezuinigingen raken veel brandweerposten namelijk voertuigen kwijt.

Bezuinigingen

Er wordt flink bezuinigd op de brandweer in Noord- en Oost-Gelderland. Ook in Gelderland-Midden moet bezuinigd worden. Dat blijkt uit interne documenten die in handen zijn van Omroep Gelderland. Daarin wordt bijvoorbeeld voorgesteld om 26 van de 83 brandweervoertuigen in Gelderland-Midden te schrappen. Daar krijgen acht posten dan wel een reserve-voertuig voor terug. In Gelderland-Noord en -Oost liggen plannen om 15 van de 49 tankautospuiten af te schaffen. In totaal komen daar 8 specialistische voertuigen voor terug die bijvoorbeeld ingezet kunnen worden bij natuurbranden.

Efficiënter

Dat zou betekenen dat de vrijwilligers in Eibergen een van hun twee bluswagens moeten inleveren. Volgens de Veiligheidsregio's gaat het om een efficiëntere inzet van brandweerauto's. 'We zijn de afgelopen jaren al veel efficiënter gaan werken. De grens is nu bereikt', zegt Chris Woithon van de brandweer in Eibergen.
Het is belangrijk dat de brandweervrijwilligers serieus worden genomen, zegt Marcel Dokter van de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers. 'Als ze zich verloren voelen in de organisatie, bestaat de kans dat je brandweervrijwilligers kwijtraakt.' Dat zou een groot probleem zijn, want de brandweer bestaat in Nederland voor 80 procent uit vrijwilligers.
De plannen zijn nog niet definitief. Donderdag vergaderde de Veiligheidsregio Gelderland-Noord en -Oost over de voorlopige voorstellen van het project. Daar werd nog geen beslissing genomen. De betrokken partijen gaan binnenkort opnieuw met elkaar om de tafel zitten.