Nieuws

Suzuki-fruitvlieg gooit Gelderse natuur overhoop

WAGENINGEN - In de Gelderse bossen zijn dit jaar 10 keer meer schadelijke suzuki-fruitvliegen aangetroffen dan in 2013 en zelfs 100 keer meer dan in 2012.
Dat meldt Natuurbericht.nl.
Dat de fruitvlieg oprukt is alarmerend, omdat de vlieg tot voor kort voornamelijk schade toebracht bij fruittelers en wijnboeren. Nu de suzuki-fruitvlieg zich ook in de vrije natuur laat zien, worden ook wilde fruitsoorten als bramen, vlierbessen en vogelkersen bedreigd. Dit kan grote gevolgen hebben voor dieren die afhankelijk zijn van deze soorten, zoals veel vogelsoorten.

Enorme schade

Onderzoekers van de Wageningen Universiteit maken zich al langere tijd zorgen over de schade die de suzuki-fruitvlieg aanricht. Arnold van Vliet: 'Er zijn gevallen bekend van wijnboeren die in Frankrijk 80 procent van de oogst hebben verloren. Ook in Nederland lijden fruittelers schade. Als zoiets in de wilde natuur gebeurt dan is dat reden tot zorg.'

Nederland paradijs voor fruitvlieg

Nederland is volgens de onderzoekers een paradijs voor de fruitvlieg. De vlieg voelt zich het best bij temperaturen tussen de 20 en 25 graden. Die temperaturen vallen in Nederland vaak precies samen met de periode dat het fruit rijp is. Daarnaast blijkt de vlieg niet kieskeurig. Het blijkt dat hij ook cherry-tomaten kan aantasten en zich voedt met bloedende eiken.

Bestrijding

Bestrijding van de fruitvlieg is lastig. Er zijn kwekerijen die met netten werken, maar die zijn niet altijd effectief. De meest voor de hand liggende bestrijding is met natuurlijke vijanden, maar een specifieke vijand van de suzuki-fruitvlieg is niet bekend. Er wordt nu onderzoek gedaan naar de inzet van sluipwespen die de larven van de suzuki-fruitvlieg doden. Ook zijn er bepaalde roofvliegen die de suzuki-fruitvlieg op het menu hebben.
Ook wordt onderzoek gedaan naar insectenetende vogels en kippen die de fruitvlieg kunnen bestrijden.