Nieuws

Openheid bij vleesverwerker Vion

APELDOORN - De Brabantse vleesverwerker Vion, met vestigingen in Apeldoorn, Groenlo en Scherpenzeel, wil meer opening van zaken geven over de kwaliteit van de vleesverwerking.
Sinds donderdag is op de website van de organisatie te zien wat ze doet op het gebied van voedselveiligheid en dierenwelzijn. Vion hoopt zo het vertrouwen van de consument terug te winnen. 

Kwaliteitsrapportages

Op de website van het bedrijf zijn de kwaliteitsrapportages van de Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) per locatie terug te lezen, hierin kunnen mensen zien wat de hoeveelheden zijn en wat de kwaliteit is van het door Vion verwerkte vlees. Ook staan er resultaten van de overheidskeuringen en reguliere controles. En is te lezen wat de omstandigheden zijn waarin de verwerking van vlees plaatsvindt. Op termijn zullen alle rapporten geplaatst worden, naast de NVWA voeren ook klanten controles uit bij Vion. Het gaat hier om zo'n honderd controles per jaar, daarnaast zijn er dagelijks twee dierenartsen aanwezig die ook controles uitvoeren. De kwaliteitsrapportages van het NVWA verschijnen ieder kwartaal op de website van de vleesverwerker.

'Slachterijen openen de deuren'

Vion wil dat consumenten kunnen vertrouwen op de veiligheid van vlees. Ze zet sinds donderdag bij wijze van spreken de deuren van de slachterijen open, zodat iedereen kan zien hoe er wordt gewerkt.
Michiel Herkemij, CEO van Vion Food, zegt dat hij niet kan garanderen dat in het productieproces geen incidenten plaatsvinden. Herkemij benadrukt wel dat het bedrijf incidenten altijd zelf bekend zal maken, met de daaraan gekoppelde maatregelen die zullen worden genomen om herhaling in de toekomst te voorkomen. Incidenten en de bijbehorende waarschuwingen of boetes worden ook op de website geplaatst. Zo wil Vion voorkomen dat incidenten op een verkeerde manier naar buiten komen. 'We willen niets onder het kleed vegen.'

Fraude

In 2012 werd Vion, één van de grootste vleesbedrijven van Europa, zelf beboet voor het omkatten van 11.000 kilo regulier vlees naar biologisch vlees. Twee medewerkers die er inmiddels niet meer werken, hadden de fraude gepleegd. Vion heeft niet kunnen achterhalen hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Consumenten willen geen rotzooi

Door de opeenstapeling van falende bedrijven volgt Den Haag de vleesindustrie ook nauwgezet. SP-politicus Henk van Gerven vindt transparantie goed, maar vraagt zich wel af of het zal leiden tot gedragsverandering. Ook betwijfelt hij of de consumenten daadwerkelijk dergelijke stukken gaan lezen en of ze de vertaalslag kunnen maken. 'Consumenten vertrouwen er uiteindelijk toch op dat er geen rotzooi in de winkel ligt.' Het belangrijkste is volgens de SP-politicus dat het bedrijf ook op een andere manier gaat werken. Er is zo weinig marge in de varkenssector dat er niet zomaar stukken vlees worden weggegooid, terwijl dat volgens de regels wel zou moeten in bepaalde situaties. Het meest effectief is het als de inspectie een bedrijf sluit als er iets mis is, aldus Van Gerven.
Lees alles over VION in het nieuwsdossier van Omroep Brabant omroepbrabant.nl/VION.