Nieuws

Ziekenhuizen voorbereid op stroomuitval

Ziekenhuizen voorbereid op stroomuitval
Ziekenhuizen in Gelderland lijken goed voorbereid op een eventuele stroomstoring.
ARNHEM - Ziekenhuizen in Gelderland lijken goed voorbereid op een eventuele stroomstoring.
De ziekenhuizen in Arnhem, Velp, Zevenaar, Harderwijk, Ede, Tiel en Winterswijk beschikken naar eigen zeggen allemaal over een adequate noodvoorziening als de stroom uitvalt.
Dinsdag zorgde een stroomstoring voor grote problemen in het Laurentius Ziekenhuis in Roermond. De startmotor van het noodaggregaat van het ziekenhuis kon niet opstarten, omdat die motor op stroom werkt. Het ziekenhuis zat twee uur zonder stroom. Acht patiënten moesten worden geëvacueerd. Ook werden er operaties uitgesteld.

Arnhem

Volgens het Rijnstate Ziekenhuis, met vestigingen in Arnhem, Velp en Zevenaar, zijn problemen zoals in Roermond zo goed als uitgesloten. Als er een stoomstoring is, dan wordt er automatisch overgeschakeld op noodstroom. Dit aggregaat wordt door een accu ingeschakeld. De noodvoorziening wordt ieder jaar een of twee keer getest.
In 2004 werd het ziekenhuis in Arnhem overigens wel getroffen door een stoomstoring. Het ziekenhuis zat toen anderhalf uur zonder stroom.

Tiel

Het Rivierenland Ziekenhuis in Tiel heeft bij een stroomstoring de beschikking over twee dieselaggregaten. Die worden aangedreven door een accu. De aggregaten worden regelmatig getest. De acute zorg is niet afhankelijk van externe stroom, maar wordt voorzien van zogeheten preferente stroom.

Winterswijk

In het Beatrix Ziekenhuis in Winterswijk wordt de stroom voor ongeveer 75 procent opgewekt door een gasmotor. De overige stroom komt via het reguliere stroomnetwerk. Mocht de stroom toch uitvallen, dan wordt er overgeschakeld op een dieselaggregaat die door een accu wordt aangedreven. De voorziening wordt een keer per jaar getest.

Ede

Het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede beschikt over een adequaat noodstroomaggregaat. Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis krijgen de belangrijkste afdelingen bij stroomuitval prioriteit. Binnen 15 seconden wordt de stroomvoorziening overgenomen door het noodaggregaat. Het systeem wordt maandelijks getest.

Harderwijk

Ziekenhuis St. Jansdal heeft een eigen energiecentrale. Daarnaast is er een zogeheten dynamische no-break installatie die stroom opvangt. Die schakelt bij stroomuitval een noodaggregaat in. Dit aggregaat wordt regelmatig getest. Mocht het aggregaat niet werken, dan er is een afspraak met een leverancier die zo snel mogelijk een vervangende voorziening regelt. In de tussentijd is er dus geen stroom.
In 2011 kampte het Harderwijkse ziekenhuis wel met een stroomstoring. Omdat de noodstroomvoorziening niet werkte, moesten tientallen operaties worden uitgesteld en spoedgevallen worden doorverwezen naar ziekenhuizen in de omgeving. De oorzaak van de storing was een probleem met de generator. Die generator wordt nog steeds gebruikt, maar het ziekenhuis heeft er alle vertrouwen in dat dit probleem niet nog een keer voorkomt.