Nieuws

Live meekijken met borstreconstructie in ziekenhuizen Nijmegen

Live meekijken met borstreconstructie in ziekenhuizen Nijmegen
In de Nijmeegse ziekenhuizen konden geïnteresseerden woensdag live meekijken met een borstreconstructie met eigen weefsel.
NIJMEGEN - In de Nijmeegse ziekenhuizen konden geïnteresseerden woensdag live meekijken met een borstreconstructie met eigen weefsel.
Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis en het RadboudUMC deden dat samen met vijf andere ziekenhuizen in Nederland. 
Op 1 oktober startte de jaarlijkse Borstkankermaand. De ziekenhuizen willen vrouwen beter informeren over de mogelijkheden voor een reconstructie na borstkanker. Landelijk krijgt minder dan 15 procent van de borstkankerpatiënten een borstreconstructie.

Reconstructie helpt bij herstel

Volgens het CWZ bestaat er veel onduidelijkheid over de mogelijkheden. Volgens plastisch chirurg Erwin Heine draagt een borstreconstructie bij 'aan het herstel van vrouwen doordat sociale, seksuele en psychologische nadelen die samenhangen met het verlies van een borst verminderen.'
Jaarlijks krijgen bijna 14.200 vrouwen borstkanker. Het is volgens het KWF de kankersoort die op één na het meest voorkomt. Elk jaar overlijden er ruim 3200 mensen aan deze ziekte. 86 procent is vijf jaar na het stellen van de diagnose nog in leven; 77 procent leeft nog tien jaar na de mededeling 'U hebt borstkanker'.