Nieuws

Ebolaverplegers Radboudumc zijn 'op'

NIJMEGEN - Bekaf zijn ze, de medewerkers van het Radboudumc die de van ebola verdachte patiënt uit Eindhoven hebben verpleegd.
'Ze hebben keihard gewerkt', vertelt voorlichtster Marloes de Vink. 'Het heeft veel van ze gevraagd.'
Dinsdagavond zat het team van het Radboud dat speciaal is opgeleid voor deze 'klus' uit te hijgen. De koorts van de Brabantse patiënt bleek veroorzaakt door malaria, niet door het dodelijke Afrikaanse virus. 'De patiënt wordt nu behandeld zoals iedere andere malariapatiënt; zonder de ingrijpende maatregelen. Iedereen was blij dat het klaar was en wil nu rust.'

Vast team

Het Nijmeegse universitaire ziekenhuis heeft een vast team van infectiologen, verpleegkundigen en laboranten dat bij een verdenking van ebola in actie komt. Niemand heeft de verpleging en verzorging van de Eindhovenaar geweigerd.
'De patiënt heeft de reguliere zorg ontvangen', vertelt De Vink. 'Dus: eten brengen, wassen, temperaturen enzovoort. Wat het zwaar maakt, is dat dit allemaal moet gebeuren in een beschermende overall met handschoenen aan, mutsen op, mondmaskers voor en spatschermen voor de ogen.' Dit om te voorkomen dat de hulpverleners in aanraking komen met bloed, zweet of speeksel van de ebolaverdachte. 

Bloedheet

In die 'astronautenpakken' wordt het bloedheet. Daardoor kan iemand hooguit een uurtje erin werken. Je moet alles op alles zetten om geconcentreerd te blijven, heeft de voorlichtster van de leden van het vaste team gehoord.
Het Radboudumc is een van de negen ziekenhuizen in Nederland waar risicopatiënten of patiënten die daadwerkelijk ebola hebben naar kunnen worden doorverwezen. Deze ziekenhuizen zijn gekozen omdat ze gewend zijn patiënten met tropeninfecties te behandelen.

Ambulance

De Eindhovense ebolaverdachte is per ambulance opgehaald en via de spoedeisende hulp het ziekenhuis binnengebracht. De patiënt heeft gelegen in één van de drie isolatiekamers, waar een luchtdruksluis ervoor zorgt dat er geen lucht de gang op gaat.