Nieuws

Hardlopen? Kan je hart dat wel aan?

Hardlopen? Kan je hart dat wel aan?
Is sporten gezond of niet? Die vraag wordt weer actueel na het tragische sterfgeval bij de hardloopwedstrijd Dam tot Damloop, zondag.
ARNHEM - Is sporten gezond of niet? Die vraag wordt weer actueel na het tragische sterfgeval bij de hardloopwedstrijd Dam tot Damloop, zondag.
Een 24-jarige deelnemers overleed na de finish, waarschijnlijk aan oververhitting van het lichaam.
Arjan Kokshoorn is als sportarts verbonden aan het Sportmedisch Centrum van sportcentrum Papendal bij Arnhem. Hij adviseert lopers die familieleden hebben met bijvoorbeeld hart- en vaatziekten zich regelmatig te laten controleren.

35+? Pas op voor aderverkalking

'Mensen onder de 35 die iets overkomt tijdens of na het sporten hebben doorgaans een aangeboren hartafwijking', zegt Kokshoorn. 'Oudere lopers kunnen problemen krijgen door bijvoorbeeld aderverkalking. Leefstijl gaat dan een rol spelen.' Deze lopers doen er goed aan zich jaarlijks te laten controleren, vindt de sportarts.

Blessures

Jaarlijks overlijden 150 tot 200 mensen in Nederland tijdens of na het sporten. Een duursporter leeft gemiddeld 6 jaar langer dan iemand die niet sport. Toch is hardlopen niet zonder risico's, vanwege het blessuregevaar.
Kokshoorn: 'Hardlopen is goed voor je, maar je moet het wel goed opbouwen. Het is namelijk ook een belasting voor je spieren en je pezen. Luisteren naar je lichaam is wel belangrijk, maar vaak negeren lopers klachten.'