Nieuws

Scheidsrechters zijn het zat: bij minste of geringste staken we

APELDOORN - Voor de scheidsrechtersvereniging Apeldoorn en omstreken (SAO) is de maat vol.
Het voetbalseizoen is nog maar net begonnen of 3 leden van de vereniging hebben al een wedstrijd moeten staken. Het bestuur roept de leden op vanaf nu zelfs bij maar de minste vorm van bedreiging of belediging het duel onmiddellijk en definitief te staken.
'We zijn het zat om als kop van Jut te fungeren', zegt Patrick van Bork van de scheidsrechtersvereniging. 'Scheidsrechters zijn voetballiefhebbers in hart en nieren en beleven veel plezier en voldoening aan het in goede banen leiden van wedstrijden. Zij laten zich deze liefhebberij niet afnemen door personen die menen zich tegenover scheidsrechters respectloos te kunnen gedragen.'

Minder ontspoorde wedstrijden

In het voorbije voetbalseizoen werden 363 excessen gemeld bij de KNVB, dat waren wedstrijden die ontspoorden. Het aantal ontsporingen daalt, wijzen cijfers van de voetbalbond uit. Een seizoen eerder lag het aantal excessen 12 procent hoger, 2 jaar daarvoor was dat percentage zelfs 25 procent.

Molestatie en bedreiging

Eén van de leden van de SAO werd gemolesteerd. Een andere scheidsrechter dirigeerde de teams naar de kleedkamers vanwege verbaal geweld, vooral vanuit het publiek. De derde scheidsrechter staakte zijn wedstrijd, van de A-jeugd, omdat een trainer het veld was ingelopen en hem bedreigde.

Richard Nieuwenhuizen

Na de dood van assistent-scheidsrechter Richard Nieuwenhuizen, december 2012, leek iedereen de mond vol te hebben van respect. Maar daar is nog maar weinig van over, vindt Van Bork. 'Dat had ik ook al verwacht. Het leverde een korte opleving van rust op, maar daarna was het alweer snel "over tot de orde van de dag". Het aantal incidenten is misschien minder, maar de ernst is toegenomen.'
Van Bork hoopt dat andere scheidsrechtersverenigingen het voorbeeld van Apeldoorn volgen. De overkoepelende scheidsrechtersorganisatie COVS is gevraagd dit te regelen.

33.000 wedstrijden per weekend

Elk weekend worden op de Nederlandse voetbalvelden 33.000 wedstrijden afgewerkt. Slechts 6.000 daarvan worden geleid door een KNVB-arbiter. De andere duels hebben een scheidsrechter die aan de thuisclub verbonden is.