Nieuws

Man met mogelijke ebola-besmetting in Radboud ziekenhuis

Man met mogelijke ebola-besmetting in Radboud ziekenhuis
In het Nijmeegse Radboudumc is een man uit Eindhoven opgenomen die mogelijk besmet is met ebola.
NIJMEGEN - In het Nijmeegse Radboudumc is een man uit Eindhoven opgenomen die mogelijk besmet is met ebola.
Hij is kort geleden in een verdacht gebied geweest. De man is met een ambulance met verplegers in beschermende pakken via de ingang van de spoedeisende hulp het ziekenhuis binnen gebracht. Het Erasmus Universitair Centrum in Rotterdam buigt zich de komende dagen over de diagnostiek van de man.
Volgens voorlichter Harald Wygchel van gezondheidsorganisatie RIVM is de man behandeld zoals voorgeschreven. 'Als iemand zich bij een huisarts meldt met koorts en als die persoon minder dan drie weken geleden in West-Afrika is geweest, kan dat reden zijn om aan ebola te denken.'

Ambulance

In zo'n geval overlegt de huisarts met de GGD over 'insturen' naar een universitair medisch centrum. Daar kan de persoon namelijk onderzocht worden. Een ambulance met verplegers in beschermende pakken haalt de zieke dan op.
Die wordt afgezonderd van andere patiënten verpleegd, in een isolatiekamer met een luchtdruksluis in het voorportaal. De verdachte wordt alleen verzorgd door een speciaal team van dokters en verplegers dat getraind is om veilig met ebola te werken. Zo wordt voorkomen dat er uitwisseling plaatsvindt. Besmetting is pas mogelijk als de symptomen zich manifesteren.
In Nederland zijn 9 ziekenhuizen met een speciaal team van doktoren en verplegers voor mogelijke ebola-patiënten. In Gelderland is het Radboud Ziekenhuis het enige ziekenhuis met zo'n team.

Braken

Het ebolavirus zorgt voor hoge koorts, spierpijn, braken, diarree en bloedingen in het lichaam. Deze verschijnselen doen zich voor tussen 2 en 21 dagen na het moment van besmetting. Totdat zoiets gebeurt, is iemand niet besmettelijk.
Artsen en verpleegkundigen die een ebola-verdachte behandelen en verzorgen dragen beschermende kleding; hun neus en mond zijn afgedekt met een vizier. Ze moeten zich aan strenge regels houden om besmetting en verspreiding te voorkomen.

Contacten

Het ziekenhuis onderzoekt eerst of er überhaupt sprake kán zijn van ebola. Wordt het vermoeden sterker, dan brengen het RIVM en de GGD alle contacten van die persoon in kaart. Drie weken lang worden die personen in de gaten gehouden. Op dit moment is dat nog niet het geval.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt dat er de afgelopen tijd 15 personen zijn onderzocht op ebola, nadat ze terugkwamen uit een risicogebied. Die mensen meldden zich bij de huisarts en werden doorverwezen naar het ziekenhuis. Tot nog toe bleek het elke keer loos alarm.

Apenvlees

Besmetting vindt alleen plaats via aanraking of via contact met lichaamsvocht als bloed, speeksel, urine en zweet. Of door het eten van wilde dieren (bijvoorbeeld apen- of vleermuizenvlees). Wie besmet is, heeft een kans van 40 tot 90 procent om eraan te overlijden. Er is geen vaccin of medicijn tegen de ziekte.