Nieuws

Suzuki-fruitvlieg bedreigt wijnoogst, 5 vragen over deze Japanse plaaggeest

DIEREN - Drukte voor de wijnboeren, want de oogst van druiven is begonnen.
Door de wisselende weersomstandigheden moet dat snel gebeuren. Maar niet alleen het weer vormt een probleem: ook de suzuki-fruitvlieg heeft het op het fruit voorzien.
De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) bevestigt dat de suzuki-fruitvlieg steeds vaker voorkomt. Vorig jaar is het beestje intensief gemonitord. Toen bleek de schade aan het fruit uiteindelijk mee te vallen. Dit jaar lijkt het er tot nu toe op dat de schade aanzienlijk groter is. Aan het eind van het oogstseizoen wordt definitief de balans opgemaakt.

5 vragen over de suzuki-fruitvlieg:

Hoe ziet de suzuki-fruitvlieg eruit?

Suzuki-fruitvliegjes zijn net als gewone fruitvliegjes klein en bruin van kleur. De suzuki-fruitvlieg verschilt van de gewone fruitvlieg op twee punten:
- het vrouwtje heeft een andere manier van eieren leggen. Ze boort met haar poot een gaatje in het fruit waarna ze eitjes legt in het gat. Dit is alleen onder de microscoop te zien.
- het mannetje heeft op beide vleugels een zwarte stip.

Waar komt de fruitvlieg vandaan?

De suzuki-fruitvlieg komt oorspronkelijk uit Japan. In 2011 is het vliegje voor het eerst in Europa gesignaleerd en in 2012 voor het eerst in Nederland. In 2013 is er een groot onderzoek geweest naar suzuki-fruitvliegjes.

Waarin verschilt de suzuki-fruitvlieg van andere fruitvliegjes?

Waar 'gewone' fruitvliegjes alleen afkomen op rot fruit, is de suzuki-fruitvlieg ook dol op vers zacht fruit zoals druiven en kersen. Volgens de NFO komt de vlieg vooral af op rode druiven en minder op witte druiven. De vlieg vormt geen gevaar voor appels en peren.

Wat is het gevaar?

Suzuki-fruitvliegjes leggen eitjes in zacht vers fruit. Het fruit wordt daardoor zuur en is niet meer eetbaar. Zure druiven verpesten de smaak van de wijn.

Hoe bestrijd je de suzuki-fruitvlieg?

Omdat er nog veel onduidelijk is over de fruit-vlieg is er nog geen sluitende methode om het beestje te bestrijden. In de praktijk betekent dit dat wijnboeren en fruittelers hun fruit zorgvuldig moeten checken en selecteren. Dit jaar is vanuit de Europese Unie een speciaal beheers- en bestrijdingsproject gestart om meer grip te krijgen op de fruitvlieg.