Nieuws

Operatie Market Garden: wat staat er vandaag op het programma?

ARNHEM - Op diverse plekken in Gelderland wordt vandaag Operatie Market Garden herdacht.
Het is 70 jaar geleden dat het offensief van de geallieerden plaatsvond. Een overzicht van de activiteiten. Hier de gevolgen voor het verkeer.

Groesbeek, Wijchen, Nijmegen

Vanuit Noord-Brabant rijdt een colonne van ongeveer 350 legervoertuigen door Gelderland. De tocht gaat zoveel mogelijk over de oorspronkelijke route.

Driel

In Driel zou om 13.15 uur een dropping zijn van parachutisten bij de Boltweg. Vanwege de mist heeft de organisatie die afgelast.
Om 15.00 uur wordt op het Polenplein de Slag om Arnhem herdacht. Koning Willem-Alexander, president Komorowski van Polen en minister Hennis-Plasschaert van Defensie zijn daarbij aanwezig, evenals Poolse veteranen die in 1944 meevochten.

Ede

Op de Ginkelse Heide bij Ede vindt de Airborne-herdenking plaats. Bijna 800 parachutisten staan klaar om uit historische vliegtuigen te springen. Vanwege de mist zijn de droppings voorlopig uitgesteld.

Volg Market Garden via radio, tv en internet

Omroep Gelderland volgt de activiteiten op de voet.
Radio: Verslaggevers volgen de stoet met historische militaire voertuigen naar Nijmegen, doen verslag van de luchtlandingen op de Ginkelse Heide en zijn bij de herdenking in Driel. De hele dag, van 7.00 tot 19.00 uur, zijn we erbij. De presentatie is in handen van Corine van Dijk, Rob Kleijs en Hans van den Hoorn.
Internet: U kunt van minuut tot minuut volgen wat er gebeurt: vanaf 9.00 uur houden we een liveblog bij. We hebben speciale aandacht voor de historiche militaire stoet. Via een livestream kunt u tussen 10.00 en 12.30 uur zien hoe een optocht met authentieke legerjeeps en legertrucks en uitgedoste chauffeurs en passagiers naar Nijmegen rijdt over de oorspronkelijke route van Operatie Market Garden.
Televisie: Om 11.00 uur luchtlandingen Ginkelse Heide (presentatie Irene ten Voorde en liveverslag Annemieke Schakelaar), 12.30 uur Bridge to Liberation Experience (reportage van 19 sep), 13.30 uur Samenvatting Luchtlanding Ginkelse Heide, 14.00 uur Herdenking Driel (live via NOS). Om 18.20 uur Weg naar de Bevrijding.