Nieuws

Kritiek op Gelders ganzenbeleid

Kritiek op Gelders ganzenbeleid
De kritiek op het Gelderse ganzenbeleid zwelt aan.
ARNHEM - De kritiek op het Gelderse ganzenbeleid zwelt aan.
Dat bleek dinsdag bij de commissievergadering in het provinciehuis, waar vijf betrokkenen inspraken.
Boerenbelangenorganisaties LTO en de Melkveehouders Vakbond vinden dat de vergoeding als ganzen schade veroorzaken niet goed is geregeld. Boeren hebben te maken met een eigen risico van 250 euro. En als ze in aanmerking willen komen voor een schadevergoeding van het Faunafonds, dan kost het 300 euro om de aanvraag in behandeling te laten nemen.
Ook de Vogelwerkgroep Zutphen eo en de Dierenbescherming hebben kritiek op het ganzenbeleid. Zij vinden dat er te weinig ruimte is waar de ganzen kunnen rusten en kunnen eten. Ook vinden zij dat er in de winter niet op de overwinterende ganzen gejaagd mag worden.

400.000 ganzen in Gelderland

Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk zijn er zo'n 400.000 ganzen in Gelderland en dat is volgens hem veel te veel. In 2005 hadden we zo'n 60.000 ganzen en dat was behapbaar. Volgens de gedeputeerde wordt er alleen in de winter gejaagd op ganzen als in de zomerperiode het afschot niet wordt gehaald. Dat er in de winter veel is gejaagd, komt volgens de gedeputeerde doordat verschillende terreineigenaren de ganzenjacht in hun gebieden niet toestonden. Voor de komende winter verwacht Van Dijk dat er niet op de ganzen gejaagd hoeft te wroden.
Aan de schaderegeling met de boeren kan de provincie niets veranderen, zegt de gedeputeerde. 'Dat zijn afspraken die het Faunafonds heeft gemaakt.' Het Faunafonds keert in Gelderland jaarlijks zo'n 1.7 miljoen euro uit aan schadevergoeding. Het gaat dan om schade die ganzen veroorzaken doordat ze weilanden kaaleten.