Nieuws

Start operatie Market Garden 70 jaar geleden

GROESBEEK - Het is vandaag precies 70 jaar geleden dat Operation Market Garden begon.
De grote geallieerde luchtlandingsactie en inzet van grondtroepen kostte duizenden burgers en militairen het leven.
Via een snelle opmars vanaf de Belgische grens en met de inzet van parachutisten wilde de geallieerden in het najaar van 1944 via land en over de lucht belangrijke Nederlandse bruggen veroveren op de Duitsers. Doel was daarna oprukken naar het Ruhrgebied, het hart van de Duitse oorlogsindustrie, en Berlijn.
In Groesbeek landden vooral parachutisten van de Amerikaanse 82nd Airborne Division. Maar ook het 1st British Airborne Corps leverde een bijdrage aan de operatie. Daarom is voor dat legeronderdeel vanmorgen een monument onthuld. Aansluitend was er bij het Generaal Gavinmonument een herdenking.

Kranslegging in Oosterbeek

Ook op andere plekken in Gelderland is vanochtend stilgestaan bij het offensief van de geallieerden. Bij het Airbornemonument in Oosterbeek is een krans gelegd.

'Een brug te ver'

Op 17 september 1944 landden Britse, Amerikaanse en Poolse parachutisten op diverse plaatsen in Brabant en Gelderland. De bevrijding van Zuid-Nederland was begonnen. Het uiteindelijke doel was om de Rijnbrug bij Arnhem te veroveren om zo door te stoten naar het noorden. Deze operatie ging de geschiedenisboeken in als 'een brug te ver'.

Replica Waco Glider

Bij Groesbeek landden destijds in 1944 ook Amerikaanse zweefvliegtuigen met oorlogsmaterieel, de zogenoemde Waco Gliders. In Groesbeek wordt vandaag een 1-op-1 replica van zo'n Waco Glider onthuld. De kopie van het zweefvliegtuig zal daarna worden gebruikt als een herdenkingsmonument en als educatief en toeristisch object.
De paradropping bij Groesbeek wordt morgen herdacht, dan landen er zo'n 350 parachutisten op de velden bij het dorp.

Herdenkingen

De komende dagen zijn er op tal van plaatsen in Gelderland en Brabant tal van activiteiten rondom de herdenkingen van Market Garden. Regionale media, waaronder Omroep Gelderland, hebben een website gelanceerd over de Liberation Route, de weg die de geallieerden aflegden in 1944 en 1945 om Europa te bevrijden.
Foto boven artikel: afbeelding bij het Jacob Groenewoudplantsoen, vlak bij de John Frostbrug in Arnhem. Groenewoud was de enige Nederlandse officier die tijdens de gevechten om de Rijnbrug sneuvelde. Hij is postuum onderscheiden met de Militaire Willemsorde.