Nieuws

'New balls please'

CULEMBORG - Een primeur dinsdagavond bij de Culemborgse tafeltennisvereniging Gispen: nieuwe ballen! Een revolutie in tafeltennisland; voor het eerst worden de traditionele celluloid-ballen ingeruild voor plastic ballen.
De top van de Nederlandse tafeltenniswereld speelt er mee tijdens een oefenwedstrijd voor het Europees kampioenschap dat volgende week in Portugal wordt gehouden.
De spelers moeten er nog aan wennen: 'De nieuwe bal is wat zwaarder en het is moeilijker effect geven. Maar we moeten er gewoon even aan wennen', zegt een tafeltennisser.

Kankerverwekkend

De nieuwe ballen zijn nodig, omdat de productie van de celluloid-ballen te milieuvervuilend is. Volgens Wim van Breenen van de Nederlandse Tafeltennisbond dreigde het Internationaal Olympisch Comité tafeltennis uit te sluiten van de Olympische Spelen als er met deze kankerverwekkende ballen gespeeld werd. Dus is er nu een alternatief van plastic dat dinsdag- en woensdagavond tijdens de oefenwedstrijd voor het eerst gebruikt wordt.

Vrouw tussen de mannen

Dat is niet de enige primeur: dinsdagavond maakt toptafeltennisster Li Jiao haar debuut als bondscoach van de herenselectie. Ze heeft er zin in, maar waarschuwt voor te hoge verwachtingen. 'Het team is nog heel jong, de meeste spelers zijn rond de 19; dus ik moet eerst eens zien hoe goed ze kunnen spelen.' Wel rekent ze op een promotie.