Nieuws

Staatssecretaris Mansveld naar Barneveld voor stoptrein

BARNEVELD - Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu sprak maandag in Barneveld over een stoptrein die moet gaan rijden tussen Amersfoort en Apeldoorn.
De trein zou onder meer moeten gaan stoppen in Barneveld en Stroe. Mansveld wilde niet toezeggen of er een nieuw onafhankelijk haalbaarheidsonderzoek komt, zoals de gemeente Barneveld wil.
Reizigers die nu vanuit Barneveld naar Apeldoorn willen moeten eerst met de Valleilijn naar Amersfoort reizen. Daar moeten ze overstappen op de intercity die hen, langs Barneveld, naar Apeldoorn brengt. Een stoptrein zou de reistijd flink inkorten. 

Niet rendabel

Uit een haalbaarheidsonderzoek van de NS blijkt dat dagelijks zo'n 2300 tot 2500 reizigers tussen Barneveld en Apeldoorn van de stoptrein gebruik zouden maken. Daarmee is de lijn volgens het spoorbedrijf niet rendabel.

Barneveld wil onafhankelijk onderzoek

De gemeente Barneveld stelt echter dat het onderzoek van de NS niet volledig is. Daarom vroeg de gemeente aan staatssecretaris Mansveld om een nieuw onafhankelijk haalbaarheidsonderzoek. Behalve Barneveld steunen ook Nijkerk, Amersfoort, Apeldoorn en de regio Foodvalley de plannen voor de stoptrein.