Nieuws

Zwaardere straf voor Nijmeegse krakers

Zwaardere straf voor Nijmeegse krakers
Zes Nijmeegse krakers zijn in hoger beroep veroordeeld tot forsere straffen dan bij de eerste behandeling van de zaak.
NIJMEGEN - Zes Nijmeegse krakers zijn in hoger beroep veroordeeld tot forsere straffen dan bij de eerste behandeling van de zaak.
De krakers zijn veroordeeld voor het kraken van een gebouw aan de Zeigelhof in Nijmegen in de zomer van 2012.
De krakers weigerden het pand te verlaten en werden op 11 september 2012 gearresteerd toen een grote politiemacht het pand ontruimde. De ontruiming van het kraakpand heeft de gemeente Nijmegen tienduizenden euro's gekost.

Grote politiemacht

Het hof rekent de krakers de escalatie aan: 'Het contact tussen politie en de groep krakers over ontruiming van het bewuste pand heeft daarnaast gedurende een periode van enkele weken nogal wat politie-inzet gevraagd. Dat heeft niet geleid tot een vreedzame ontruiming van het bewuste pand. De daadwerkelijke ontruiming van het pand heeft plaatsgevonden op 11 september 2012, en is gepaard gegaan met omvangrijke inzet van mensen en materieel.'

Zwaardere straf

In totaal gingen 9 krakers in beroep tegen de straf die ze eerder kregen opgelegd, maar van drie krakers werd het hoger beroep niet-ontvankelijk verklaar. Het hof veroordeelt zes krakers tot een onvoorwaardelijke taakstraf van 30 uur. Bij de eerste behandeling werden zij nog veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf.
Het gerechtshof veroordeelt hen ook tot het aantal dagen dat ze in inverzekeringstelling op het politiebureau hebben doorgebracht. Dat betekent dat de kraker niet opnieuw de cel in hoeven, maar dat ze wel terecht vast hebben gezeten. Ook moeten ze een geldboete van 50 euro betalen omdat ze zich niet konden legitimeren.
Foto politie, Menno Binsma.