Nieuws

Vitens sluit waterbronnen in Nijmegen en Zutphen

NIJMEGEN - Waterbedrijf Vitens heeft grote zorgen om de winning van schoon drinkwater en gaat de waterbronnen in Nijmegen en Zutphen sluiten. Volgens directievoorzitter Lieve Declercq is de bodem de laatste jaren aangetast en hebben bedrijven op dit moment vrij spel voor veel graaf- en booractiviteiten, in hun zoektocht naar schaliegas en warmteopslag, wat niet ten goede komt aan de kwaliteit van het drinkwater.
In de helft van alle bronnen is nu verontreiniging te vinden, en dus is het tijd voor maatregelen. In de laatste jaren zorgden industriële vervuiling, (dier)geneesmiddelen en overbemesting voor aantasting van de grond.

Oude verontreinigingen

Vitens gaat de waterbronnen in Nijmegen en Zutphen sluiten wegens oude verontreinigingen. Hierdoor voldoet het water daar niet langer aan de norm. Declercq: 'Wat betreft Nijmegen en Zutphen trekken we echt aan de bel. Onze taak als Vitens is schoon drinkwater te leveren en als bronnen vervuild raken, wordt het in sommige te duur om ze te saneren.' Sluiten is volgens haar om die reden een betere oplossing.

Geplande sluiting

Volgens Declercq gaat het in Nijmegen en Zutphen om een sluiting die al lange tijd gepland staat. De Nijmeegse en Zutphense bronnen zijn onder meer vervuild door schoonmaakmiddelen, industriële activiteiten en benzine. De sluiting zal voor beide plaatsen overigens geen gevolgen hebben. Declercq zegt aan te sturen op 'robuuste drinkwatervoorziening', waardoor drinkwater uit andere delen van het land in Nijmegen en Zutphen uit de kraan zal komen. Volgens haar staat één zaak buiten kijf: 'de kwaliteit van het water blijft onberispelijk'.
Declercq voegt nog toe dat 'op dit moment Vitens nog in staat is schadelijke stoffen uit het water te filteren maar het is de vraag of de zuiveringstechnieken in de toekomst nog toereikend zullen zijn, omdat onduidelijk is welke stoffen er dan in het water kunnen zitten.'

Schultz: 'geen zorgen'

Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu laat vrijdag weten zich geen zorgen te maken. Volgens haar is het drinkwater in Nederland schoon en veilig en is het dat over 30 jaar ook nog. Het water wordt 'goed beschermd', zo zei ze vrijdag na de ministerraad. Volgens Schultz moeten we 'wel uitkijken dat er in de toekomst niet te veel gebeurt in de grond waardoor het drinkwater in gevaar komt maar het grondwater loopt op dit moment geen gevaar door boringen', aldus de minister.