Nieuws

Journalist praat in Tweede Kamer mee over voedselaffaires

HARDERWIJK - Onderzoeksjournalist Marcel van Silfhout uit Oosterbeek is uitgenodigd door de commissie voor Economische Zaken van de Tweede Kamer om zijn mening te geven over voedselveiligheid.Van Silfhout schreef in opdracht van Pieter van Vollenhoven een boek over de voedingsindustrie.
Door het analyseren van diverse voedselaffaires constateert hij in het boek 'Uitgebeend' een verontrustend beeld van de voedselindustrie en het falende overheidstoezicht hierop.

'Foppen is de hand boven het hoofd gehouden'

Eén van de hoofdstukken die Van Silfhout beschrijft, gaat over de salmonellabesmetting van visverwerker Foppen. Ook hij constateerde in het boek dat de conclusies in het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid niet overeenkomen met de constateringen die erin worden gedaan. Dat Omroep Gelderland de stukken boven water heeft gehaald waarin staat dat Foppen in de jaren voorafgaand aan de salmonellabesmetting diverse malen is gewaarschuwd en beboet voor overtreding van hygiëneregels, bevestigt voor hem zijn conclusie dat de Onderzoeksraad te mild is geweest.
'Je kan je afvragen waarom Foppen de hand boven het hoofd is gehouden. Ik geloof niet dat Foppen één van de betere bedrijven is, zoals de Onderzoeksraad stelt. Als dat wel zo is, is dat zorgwekkend voor de vissector. Het is vreemd dat de raad de eerdere overtredingen niet heeft vermeld.'

Griekse boete

Volgens Van Silfhout heeft de Griekse fabriek van Foppen een boete van 50.000 euro gekregen voor de salmonellabesmetting. Bij navraag door Omroep Gelderland bij de Griekse Voedsel- en Waren autoriteit EFET blijkt dat dit nog niet te bevestigen is, omdat de juiste persoon voorlopig niet aanwezig is. EFET zegt wel dat alle rapporten aanwezig zijn bij de NVWA. De NVWA heeft nog niet gereageerd op de vraag of Omroep Gelderland deze stukken ook gaat krijgen naar aanleiding van het WOB-verzoek, dat de Gelderse regionale omroep indiende over de salmonellabesmetting.

Ronde tafelgesprekken Tweede Kamer

Woensdag 3 september zullen behalve Van Silfhout nog 10 deskundigen aan het woord komen in de zogenoemde ronde tafelgesprekken van de commissie Economische Zaken. De commissie bereidt zich met deze gesprekken voor op het algemeen overleg Voedsel van 9 oktober en op een plenair debat over voedsel in de Tweede Kamer. Eén van de overige sprekers zal de voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn, Tjibbe Joustra.
Luister hier naar het gesprek met Van Silfhout, afgelopen maandag op Radio Gelderland, over het nieuws dat Omroep Gelderland naar buiten bracht over de overtredingen van Foppen en de boete van 4200 euro die de visverwerker heeft gehad voor de salmonellabesmetting.