Nieuws

2 doden in 3 dagen; snelweg A15 kleurt inktzwart

2 doden in 3 dagen; snelweg A15 kleurt inktzwart
Met 2 fatale ongelukken in 3 dagen plakt er opnieuw een inktzwarte rouwrand aan de snelweg A15.
TIEL - Met 2 fatale ongelukken in 3 dagen plakt er opnieuw een inktzwarte rouwrand aan de snelweg A15.
Woensdag verongelukte een motorrijder (37) uit Tiel. Hij zou ter hoogte van Geldermalsen een file te laat hebben opgemerkt en op een auto zijn gebotst.
Maandag overleed een automobilist (34) uit Groesbeek bij IJzendoorn toen hij op de vluchtstrook werd aangereden door een vrachtwagen; de man wilde zijn fietsendrager controleren.

Bijna 25 doden in 10 jaar

In 10 jaar vielen op het Gelderse deel van de snelweg tussen Bemmel en de Maasvlakte bijna 25 doden, met deze week als voorlopig triest dieptepunt. Een woordvoerster van de gemeente Tiel zegt dat achter de schermen de betrokkenen 'stevig lobbyen voor een betere veiligheid. Maar een broedende kip moet je niet storen', zegt ze.
Al langer wordt geroepen om maatregelen. En die komen er ook. Vanaf eind 2015 wordt het verkeer op een deel van de A15 gewaarschuwd als er files staan. Dat zegde minister Schultz van Haegen (VVD) eerder al toe na enkele zware ongevallen op de rijksweg.

Filedetectie

Dat filedetectiesysteem komt tussen Wadenoijen en Echteld, een stuk van ruim 7 kilometer van Deil naar Valburg. De minister vindt matrixborden als detectiemiddel te duur.
Rijkswaterstaat zet na de zomer extra weginspecteurs in tijdens de ochtend- en avondspits. Ook geldt binnenkort tussen 6.00 en 19.00 uur een inhaalverbod tussen Geldermalsen en Valburg en wordt de wegmarkering verbeterd.