Nieuws

Dag van nationale rouw voor slachtoffers MH17

Dag van nationale rouw voor slachtoffers MH17
Minister-president Rutte heeft vandaag uitgeroepen tot dag van nationale rouw.
ARNHEM - Minister-president Rutte heeft vandaag uitgeroepen tot dag van nationale rouw.
Vanmiddag om 16 uur komen de eerste slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne aan in Eindhoven.
Na de landing van de twee vliegtuigen klinkt een trompetsignaal. Daarna volgt een minuut stilte. Op alle gebouwen van de rijksoverheid hangt de vlag halfstok. Mensen mogen zelf ook hun vlag halfstok hangen.
Bij de ramp kwamen 298 mensen om het leven, onder wie zeker 13 Gelderlanders.

Niet verplicht

Het is niet verplicht om mee te doen met de dag van nationale rouw, maar het kabinet verwacht wel dat burgers meedoen met de minuut stilte. Winkels mogen in principe open blijven en evenementen mogen doorgaan en kunnen zelf bepalen hoe zij omgaan met de rouw.
Oproep aan alle kerken in Nederland om woensdag 15.55 uur de kerkklokken te luiden vanwege dag van nationale rouw. Please RT #lvngk
— Protestantse Kerk (@PKNnl)

Het is voor het eerst sinds 8 december 1962 dat een dag van nationale rouw wordt uitgeroepen. Op die dag werd koningin Wilhelmina bijgezet. 

Rouwinstructie

Een dag van nationale rouw is in Nederland zeldzaam. De afgelopen decennia werd wel eens een rouwinstructie gegeven, waarbij alle vlaggen halfstok mochten worden gehangen. Daarbij werd wel uitdrukkelijk vermeld dat het niet ging om een dag van nationale rouw.
Zo'n rouwinstructie werd onder meer gegeven na de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn (2009) en het vliegtuigongeluk in Libië (2010).