Nieuws

Opheusden dweilt na wolkbreuk

OPHEUSDEN - In het dorp Opheusden in de gemeente Neder-Betuwe zijn donderdagavond straten en woningen ondergelopen door een wolkbreuk.
In korte tijd viel volgens weerman Jan Willem Ruitenberg 87 millimeter regen. Dit is bijna 9 volle emmers water per vierkante meter. Plaatselijk viel meer dan 100 mm.

Ernstige waterschade in 20 huizen

Zeker 20 huizen hebben ernstige waterschade opgelopen. Daar zijn pompen geplaatst. In totaal gaat het om zo'n 60 woningen die schade hebben opgelopen. In sommige huizen stond het water bijna een halve meter hoog. In enkele woningen was de stroom uitgevallen. In de Hamsestraat en op de Smachtkamp is de meeste wateroverlast. 

Bieb hele zomer dicht

Door de wateroverlast is er schade aan het dak van de bibliotheek in Opheusden ontstaan. Hele dakplaten zijn losgekomen. Daardoor is er een lekkage ontstaan en is de bibliotheek flink beschadigd. Een groot deel van de boeken is ook niet meer te redden. De hele zomer zal waarschijnlijk de bieb dicht zijn. Klanten worden doorverwezen naar andere filialen. 

Lokalen school blank

Lokalen van de Rehobothschool stonden blank. Die zijn drooggemaakt met een waterstofzuiger. De schade is beperkt gebleven tot wat dozen met spullen die op de grond stonden. De leerlingen konden gewoon naar school.

Burgemeester: water stond kniehoog

Burgemeester Veerhoek kwam donderdagavond poolshoogte nemen van de situatie. 'Ik trof één grote watermassa aan. Op sommige plaatsen stond het kniehoog.' Ook vrijdagmorgen bracht de burgemeester een bezoek aan getroffen bewoners.

Waterschap neemt maatregelen

Waterschap Rivierenland heeft maatregelen genomen vanwege de wateroverlast. Zo is besloten om het water via de Linge weg te pompen. Daarnaast is gezorgd dat er geen extra water vanuit de Overbetuwe richting Opheusden werd gestuurd via de Linge. Via omleidingen wordt het afgevoerd naar de Rijn bij het dorp Randwijk. Daar zorgen drie pompen ervoor dat er ruim 1600 emmers water per seconde in de Neder-Rijn worden geloosd. Daardoor is verdere wateroverlast in het gebied voorkomen, aldus het waterschap. 
Ook voor vanavond staan er pompen klaar, die indien nodig water uit de riolering naar de Linge kunnen pompen. Ook gaan de stuwen in de Linge omlaag, waardoor het water van de rivier zakt.

'Schade wordt vergoed'

Het Verbond van Verzekeraars kan nog geen schatting geven van de schade, maar gaat er wel vanuit dat het vergoed wordt. Het verbond gaat wel de aandacht van de landelijke politiek vragen, omdat dit soort situaties steeds vaker voorkomt.
Uit grote delen van de provincie kwamen meldingen van wateroverlast.

Gemeente: zelf verantwoordelijk voor leegpompen kelder

De getroffen bewoners in Opheusden kregen vrijdagmorgen een brief van de gemeente Neder-Betuwe. Daarin staat onder meer dat zij in principe zelf verantwoordelijk zijn voor het leegpompen van hun kelder. Bewoners moeten ook zelf contact opnemen met de verzekeraar voor de afhandeling van de schade.

Brandweer pompt toch kelders leeg

Vrijdagochtend werd duidelijk dat de brandweer toch de kelders van de getroffen bewoners leegpompt, zo bevestigde ook de burgemeester. Eind van de ochtend komt er een nieuwe brief van de gemeente. Daarin staat onder meer dat er containers worden geplaatst, waarin spullen die weg moeten kunnen worden gegooid.
smachtkamp Opheusden. Samen met broers door ondergelopen Rehobothschool met waterstofzuigers. Heftig eind verjaardag pic.twitter.com/HvyS7cJSMC
— Eric Vlot (@EricVlot)
— Gerrit Huisman (@GerritHuisman)
En het is nog niet voorbij. Het komt weer met bakken uit de lucht #Opheusden #wateroverlast #grip1
— Mark vd Peppel (@Peppelinho)
Je hebt echt officieel een boot nodig om in Opheusden te komen nu.
— Cristel v Suilichem (@Cristelvs_)