Nieuws

Rozet in Arnhem is het Beste Gebouw van het Jaar

Rozet in Arnhem is het Beste Gebouw van het Jaar
Het cultuurhuis Rozet in Arnhem is het Beste Gebouw van het Jaar.
ARNHEM - Het cultuurhuis Rozet in Arnhem is het Beste Gebouw van het Jaar.
De prijs van de branchevereniging voor architectenbureaus (BNA) werd dinsdag uitgereikt in het nieuwe TivoliVredenburg in Utrecht.
Volgens de jury zijn de ontwerpers erin geslaagd een vergeten plek nieuw elan te geven. In Rozet in de Kortestraat aan de rand van de binnenstad zitten de bibliotheek, de volksuniversiteit, de kunstuitleen, het kunstbedrijf en het erfgoedcentrum. Ook zit er een restaurant in het pand: Momento. Rozet, een ontwerp van Neutelings Riedijk architecten, werd in december vorig jaar door prinses Beatrix officieel geopend.
De jury keek niet alleen naar de architectonische kwaliteit, maar ook naar onder meer de toegevoegde maatschappelijke waarde. Juryvoorzitter Paul Schnabel maakte bekend dat Rozet nipt won van het vernieuwde Rijksmuseum in Amsterdam.

Uit het juryrapport:

'De opgave om op een langgerekte kavel, op de overgang tussen het historische centrum en het ontwikkelingsgebied Rijnboog, een huis te maken voor de bibliotheek, het kunstbedrijf, de kunstuitleen, de Volksuniversiteit en het Historisch Museum Arnhem was ingewikkeld. Maar met hun ontwerp voor Rozet - vernoemd naar de geveldecoratie - heeft Neutelings Riedijk de "puzzel" subliem opgelost. Rozet is onmiskenbaar een icoon, een aanjager binnen de stadsontwikkeling, maar met zijn publieke interieur even goed een ontmoetingspunt en een podium voor stedelijke activiteiten.'
De andere genomineerden waren Cultuurcentrum Energiehuis (Dordrecht), Het Nieuwe Rijksmuseum (Amsterdam), Internationale School Eindhoven, Museumkwartier 's-Hertogenbosch, Verbouw Boerderij Friesland (IJlst) en Villa Kogelhof (Kamperland). Daarnaast zijn er twee eervolle vermeldingen: Alles gescheiden, behalve tafel en bed (Wassenaar) en Uitbreiding Museum De Fundatie (Zwolle).